Бял имел

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Бял имел
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Бял имел /Viscum albium L./ представлява малко вечнозелено паразитно храстче, чиито месесести листа се използват с лечебна цел. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите.

Има разклонено стебло и срещуположни, целокрайни и продълговати листа, които са кожести имат тъмнозелен цвят. Цветовете на белия имел са малки, жълтозелени и събрани на групички.

История на бял имел

Белият имел е бил на голяма почит у друидите. За тях всяко едно същество, което живее върху дъба, носело божие послание. Когато се налагали да го използват, те внимателно го отрязвали със златни ножове.

С клонки от имел те обявявали и началото на новата година. Този обичай се е запазил и по-късно във вече християнска Великобритания, където по Коледа клонки от имел се поставяли на видно място у дома.

В нашата страна плодовете на бял имел се използват за направа на накити, както за момите, така и за невестите. В народния фолклор падането на имелово зърно е поличба за изобилна жътва.

Зърна бял имел

Състав на бял имел

Белият имел съдържа Витамин B8, флавоноиди, витамин С, дъбилни вещества, смоли, белтъчини, органични киселини, провитамин А и др.

Събиране и съхранение на бял имел

Белият имел паразитира върху иглолистни и широколистни дървета предимно в Източна България. Употребяемата част от билката са листата и стръковете.

Клонките с листата се берат през от септември до края на март месец, но само от онзи бял имел, който паразитира върху боровите дръвчета. Събират се чрез рязане. Почистват се и се изсушават на сянка.

Правилно изсушеният имел трябва да е запазил своя зелен цвят с жълтеникав оттенък, няма миризма и притежава слабо тръпчив вкус. Неправилно изсушеният имел почернява.

Ползи от бял имел

Белият имел регулира кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето. Спомага за набавянето на калций, който е изключително важен за костната система. Белият имел помага при хормонален дисбаланс при жените в периода преди менопауза и премахва проблемите в метаболизма.

Билката се използва за лечение на епилепсия и атеросклероза. Регулира нередовната менструация, помага при стерилитет при жените, бъбречни проблеми, нервни разстройства, изблици на безпокойство и паника, безсъние, световъртеж, главоболие.

Белият имел притежава кръвоспиращо и съсирващо действие, заради което е подходящ при обилна и продължителна менструация, както и при кървящи хемороиди. Бял имел се пие и за усилване на лактация при кърмачки. В малки дози лекува конвулсии и спазми.

Имел

Външно белият имел намира приложение при рани, измръзване, язви, разшрени вени. Дрогата на белия имел се прилага под формата на студен извлек или като отвара.

Залейте 1 с.л. бял имел с 300 мл вряща вода и варете в продължение на 5 минути. Оставете да кисне половин час, прецедете и пийте 3 пъти дневно по 80 мл след хранене.

Залейте 2 ч.л. бял имел с 200 мл студена вода и оставете да кисне 12 часа. След прецеждане извлекът се изпива на сутринта. Същата дрога може да се накисне отново и полученият извлек се изпива на вечерта.

Най-общо белият имел действа кръвоспиращо, регулира кръвното налягане, има противокашличен и противогърчов ефект. Билката действа успокояващо и противоневралгично.

Вреди от бял имел

Не бива да се превишават препоръчителни дневни дози бял имел, защото в противен случай може да се получи натравяне. Прекомерните дози могат да окажат неблагоприятно действие и върху сърдечната дейност. Приемът на плодовете е опасен. Най-добре е да се консултирате със специалист преди да започнете прием на бял имел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати