Днес всеки може безпроблемно да се сдобие с информация за това как да се храни правилно. Често обаче това не е достатъчно за поддържане на стройна фигура. Причината за това се крие в правилото, че всеки трябва да се храни по начина, по който изисква неговият генотип. Генотипът се определя от това кои жлези доминират в организма.
Хората се разделят на следните групи: Ловец, Събирач, Учител, Изследовател, Войн и Номад. Подобен начин на хранене се нарича “диетата на Адам и Ева”. Според нейните привърженици тя позволява човек да се върне към своите предци и да избере най-физиологичното за своя организъм хранене.
За определяне на генотипа, съществуват редица тестове. Всеки може да го определи и сам, като се постарае да си спомни как е изглеждал в младежките години. Именно на тази възраст човек съответства в максимална степен на своя генотип.
Ловец
Закуска: 1 яйце, зеленчукова салата, подправена със сусам с нахут, чесън или червен пипер.
Обяд: Чаша зелен чай, малка салата от зеле, гулия, ряпа или лук, подправена със зехтин, задушена или варена риба, най-добре от сьомга или пъстърва с бамя, джинджифил и други подправки.
Вечеря: Сварен кафяв ориз (може и елда/гречка), с една пълна супена лъжица сусамов тахан и малко чубрица и босилек.
Събирач
Закуска: Зелен чай, два яйчени белтъка, със зехтин, лимонов сок, сол и червен пипер на вкус; може и една чаена лъжичка пектин.
Обяд: Парче диня, пъпеш, кайсии или френско грозде. Основно ястие - бял боб, грах или зелен фасул, приготвени с тиквички, лук, целина, подправки.
Вечеря: овесени ядки или ориз басмати, орехи или зехтин по избор, 2-3 супени лъжици извара.
Учител
Закуска: Плодова салата с ядки или плодово-ядков шейк, с ананас, малини, къпини, киви, боровинки (червени и черни), нектарини, лимони, френско грозде, фурми, орехи, бадеми, фъстъци, кедрови ядки.
Обяд: Голяма салата от зеле, моркови, зеле, червено цвекло, репички или ряпам и лук със зехтин, бяла риба или пуешко месо, подправки куркума, къри или червен пипер и сол.
Вечеря: Задушено или варено ястие от тиквички, брюкселско или друг вид зеле, с киноа или елда и подправки: джинджифил, копър, чубрица или мащерка, майорана, джоджен или лютива мента и др.
Изследовател
Закуска: 2 чаши чай от джинджифил, глухарче или мащерка поне 15 минути преди закуската. После може ядков шейк, което се основава на няколко от следните съставки по избор: къпини, малини, лимони, помело, червени боровинки, дюли, нар, френско грозде, годжи бери, кайсиеви и кедрови ядки, макадамия, разбити в блендер.
Обяд: Салатаот алабаш или къдраво зеле, броколи, маруля или глухарче, артишок или земна ябълка, червено цвекло, моркови, лук или чесън, ряпа, репички, със зехтин и лимон, сварена или задушена бяла риба и зелен фасул.
Вечеря: Супа от ориз или киноа, с прибавено накрая малко масло и поднесена с 1-2 супени лъжици кълнове по избор.
Войн
Закуска: Плодова салата или шейк, от поне 3-4 вида от следните: ябълки, лимони, грейпфрути, грозде, годжи бери, праскови, сливи, кайсии, смокини, къпини, червени боровинки, орехи, бадеми, кайсиеви и кедрови ядки, фъстъци, ленено или маково семе; може да се добави и канела. Добавка - парче черен шоколад.
Обяд: Чаша зелен или черен чай, варено или задушено бобово ястие от соя, бял боб или грах, 1 филия пълнозърнест хляб.
Вечеря: Варена пшеница (или булгур), или кафяв ориз, с десетина несолени зелени маслини.
Номад
Закуска: Кисело мляко с плодове, може и с малко мед.
Обяд: Салата от краставици, марули, моркови, цвекло, целина, ряпа, спанак, магданоз и др., със зехтин и лимон, рибно ястие (скумрия, кефал или бяла риба), подправени с чубрица, мащерка, дафинов лист, куркума, къри.
Вечеря: Овесена каша или оризови (безглутенови макаронени) изделия с малко масло и подправки, чаша бира.
Коментари