Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Съвети при отглеждането на розмарин

Съвети при отглеждането на розмарин

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Розмарин в саксия

Розмаринът представлява вечнозелено многогодишно растение, разпространено във всички страни на Средиземноморието и Мала Азия. Това бавно растящо храстче с тесни твърди листа, напомнящи за иглолистно. Достига до 1.5-2 метра височина. Когато листата му бъдат разтъркани, въздухът се изпълва с приятен балсамов аромат.

Храстът розмарин цъфти от април до юни. Цветчетата му са дребни и бледосини и неустоимо привличат пчелите.

Макар да е средиземноморски храст, розмаринът е добре познат и у нас. Вирее най-вече по Черноморието и е широко използван е българската народна медицина. Познат е още под името “бабин косъм”. С него най-често се лекуват главоболие и нервни разстройства, подобрява се паметта и се засилва работата на мозъка.

Освен като билка, розмаринът се използва и за готвене. Прибавя се в ястия от риба, дивеч и други печени меса.

Тъй като е топлолюбиво растение и не издържа на ниски температури, розмаринът се отглежда предимно в саксии. Идеалното място за сандъче с розмарин е южният балкон, добре защитен от вятъра. Препоръчително е да го размножите чрез резници, взети през август, тъй като отглеждането на разсад от семена е много трудно.

Розмарин

За целта ви е необходимо старо растение розмарин. Отрязват му се клончета, листата се изчистват в долната част и направо се засажда в сандъчета с лека почва – глинесто-песъчлива. Друг вариант е да се вкорени във вода и след това да се засади.

Докато пусне коренчета, растението е много чувствително към водата. Когато резниците се вкоренят, те могат да се засадят в почва с много високо съдържание на чакъл и едър пясък.

Най-добри за отглеждането на розмарин са сандъчета или саксии, които зимно време трябва да се прибират в къщи на не мразовито, светло и проветриво място. Растението издържа температури до минус 5°С. Изнася се отново навън, след като премине и най-малката опасност от измръзване.

Розмаринът не изисква обилно поливане. През зимния период се полива, когато почвата е напълно суха, а през лятото – всеки ден по малко. Засушаването на почвата и въздухът не му вредят. Горещините само засилват аромата му.

Прочети също към кои ястия се добавя розмарин и защо да пием чай от розмарин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest