Село Студен извор е разположено в близост до Трън, в долината и двата бряга на р. Вуканщица. То е обособено на компактно място, без отделни махали, което е типично за планинските села. Освен с невероятната природа, в която се намира и непромененият от хилядолетия бит на местното население, село Студен извор може да се похвали и с още нещо.
В него се намира единственият по рода си музей на киселото мляко. Той е открит на 29 юни 2007 година, когато се провежда и първият Празник на българското кисело мляко в Трън.
Замисляйки се за нещата, типични за България, едно от първите, за които се сещаме, е киселото мляко. То е различно от западния йогурт, а бактерията, която дава обичайния му вкус, се нарича bulgaricus.
Историята на киселото мляко има много общо със село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията на киселото мляко Lactobacillus bulgaricus. Музеят, който днес краси селото, е в близост до родната къща на доктора. Сбирката е събрана в голяма двуетажна къща на центъра. Украсена с цветя и българския трибагреник, тя няма как да бъде пропусната.
Влизайки на първия етаж посетителят попада в битова стая с традиционната вътрешна уредба на една типична българска къща от средата на 19 век. На втория етаж пък стаите са две - и библиотека, и изложбена зала.
Интерес в библиотеката привлича огромната колекция от материали за киселото мляко, събирани през годините. Тя започва с първата научна публикация на д-р Стамен Григоров от 1905 година за киселото мляко, отпечатана на френски език.
Сред последните публикации са тези само от преди няколко години на проф. Акийоши Хосоно от университета Шиншу, Япония, свързани с опитите на учения да докаже противораковите свойства на бактерията Lactobacillus bulgaricus.
В съседната изложбена зала пък е представен изключително реалистично направен макет, който проследява целия процес - от получаването на сурово мляко, промишленото производство и реализацията на готовия продукт на пазара.
По стените пък информационни табла запознават гостите с интересни факти около киселото мляко, неговото производство, технология за получаване и хранителна и биологична стойност.
Коментари