gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черният пипер бори депресията

Черният пипер бори депресията

Ползи от Черен Пипер
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Черният пипер е една от най-използваните подправки – добавя се в повечето традиционни български гозби. Освен това подправката се използва и в народната медицина.

Черният пипер дори е определян като една от най-полезните билки, които са познати на човека – смята се, че препоръчителната доза от едва 1 ч.л. дневно, може да направи чудеса.

Изследвания доказват, че подправката помага при подут корем, спомага за по-доброто храносмилане, както и за отслабване, премахва газовете, понижава риска от рак.

Черният пипер дори има свойства на природен антидепресант, показват резултати от скорошно проучване.

Едно от основните активни съединения в подправката – пиперин, засилва когнитивните мозъчни функции и помага за борбата с депресиите. Изследването на учените е публикувано в европейски Journal of Food and Chemical Toxicology.

Антибактериалните свойства на пипера са ефективни за лечение на кашлица, настинки – добавен в купичка топла супа, черният пипер загрява бързо и облекчава дразнещата кашлица, макар и за кратко.

Пиперинът стимулира и отделяне на хидрохлорна киселина в стомаха, което е много важно за усвояването на желязо и протеини от храната. Ако количеството на хидрохлорната киселина в организма е недостатъчно, често се достига до недобро разграждане на храната и загуба на полезни хранителни вещества.

Черен Пипер

Пиперинът, който се съдържа в подправката, предразполага към разграждане на мастни клетки – това прави черният пипер изключително подходящ при спортуване и диети.

Той също може да възпре развитието на туморни образувания, смятат специалисти от Раковия център на университета в Мичиган. Ако пиперинът се комбинира с антитуморното съединение на куркумата – турмерик, противораковите свойства ще се увеличат значително.

Специалистите напомнят, че за да има подобен ефект черният пипер, трябва да се поръсва на вече готовите ястия – при продължителна термична обработка се запазват единствено неговите вкусови качества.

Черният пипер може да бъде и опасен – в народната медицина се препоръчва да се вдишва през носа. Специалистите обаче категорично отричат подобна практика, защото след попадане на лигавицата, пиперинът може да предизвика раздразнение, подуване и дори да се стигне до задушаване. Не се препоръчва и на бременни жени повече от чаена лъжица най-много три пъти в седмицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest