Каркаде - напитката на боговете
Hibiscus - the Drink of the Gods
gotvach.bg»Статии»Кулинария»Каркаде - напитката на боговете

Каркаде - напитката на боговете

Каркаде
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

През последните години все повече и повече добива популярност напитката каркаде. Това е напитка с отлични вкусови качества, които ние по-често наричаме "червен чай".

Каркадето се добива от цветето хибискус. Има си и други имена: суданскa роза или червен киселец.

Каркадето действа отлично през горещите летни месеци. Сладко-киселият вкус освежава чудесно, утолява жаждата.

Хибискусът се отглежда в почти всички тропически страни: Китай, Мексико, Тайланд, Судан, Египет. Египетското каркаде се счита за най-добро.

От хибискуса се прави не само чая. То участва и в съставките на желе, сиропи, кексове, пудинги, сладолед. От венчелистчетата на хибискус се правят и салати, а също и вино.

Съществува дори и сорт хибискус, от влакната на който се произвеждат опаковки, торби, покривки и килими. От стъблото пък се добива хартия и картон. А от семената - напитки и кафе.

Рядко в природата съществува растение, което да е толкова полезно за човека. Червеният чай се оценява от любителите на здравословния начин на живот с много си полезни свойства.

Каркадето притежава уникални функции: напитката в охладено състояние понижава кръвното налягане, а в горещо - повишава го.

В допълнение чаят има благотворен ефект върху черния дроб, стомашно-чревния тракт, нервната система. Също така каркадето действа спазмолитично и диуретично, почиства организма от интоксикация с алкохол, с други думи - махмурлук. Укрепва стените на кръвоносните съдове и регулира пропускливостта им.

Още от древността наричали чая "напитката на боговете", защото фараоните и египетските жреци са го предпочитали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest