Безалкохолните напитки се препоръчват на всички хора, които искат да утолят жаждата си, но са особено полезни за спортистите, за тези, които водят застоял начин на живот и дори за онези, които прекаляват с физическия труд.
Веднага трябва да се спомене, че става въпрос само за домашно приготвените плодови и зеленчукови питиета, а не за напитки като колата, фантата, спрайта и т.н.
Особено полезни се явяват и плодовите напитки с яйца, тъй като, освен че съдържат в себе си витамини, имат и хранителна стойност. В този ред на мисли сме решили да Ви запознаем с една позабравена освежителна напитка, която носи името шодо. Ето какво е важно да знаете за нея:
- Името шодо е френско и идва от chaud eau, което в превод означава топла вода;
- Напитката шодо има кремообразна консистенция и се приготвя най-често с плодове. Задължително в състава ѝ влизат яйца, независимо дали става въпрос за плодово, шоколадово или винено шодо;
- По правило шодото се поднася като десерт след вечерята и по-рядко след обяда;
- Тъй като яйцата, които са включени във всеки вид шодо, не търпят някаква особена термична обработка, е абсолютно задължително те да са от гарантирани стопанства. От една страна, добре е да имат печати, което до голяма степен ограничава риска от салмонелна зараза, но от друга - можете да си позволите да вземете и домашни яйца, стига да сте сигурни в източника им;
- Приготвянето на шодото става на водна баня, като яйцата се разбиват с миксер до сгъстяването на напитката;
- Обикновено при приготвянето на плодово шодо се използва прясно изцеден плодов сок, като на около 3 ч. ч. сок се слагат не по-малко от 5 яйца;
- Можете да приготвите и алкохолно шодо, използвайки бяло или червено вино. Също така има и шадо, което може да се приготвя и с чай освен с плодове;
- Известно и не по-малко предпочитано е шоколадовото шодо, но е важно да го приготвяте с натурално какао. Много често към него се добавя и сол;
- Шодото винаги се сервира в предварително изстудени чаши и се консумира на момента. По стар френски обичай тази разхладителна напитка се поднася с парче кекс.
Коментари