Тази година празникът Великден ще се запомни с новите хрумвания на търговците, съобразени с покупателната способност на българина. В магазините вече масово се предлагат постни козунаци на ниски цени.
В голяма част от продаваните обредни хлябове тази година няма мляко или пък яйца. Основните съставки са вода, брашно, захар, набухватели, мазнини и подобрители. Средната им цена е около 2.50 лв. за ½ кг.
За 2.80 лв. можете да откриете козунаци със стафиди, орехи или локум, но отново без яйца или мляко.
Около 3 лв. е цената на великденския продукт, съдържащ яйчен меланж или жълтък на прах.
Явно сухото мляко вече се счита за скъпа добавка, тъй като съдържанието му в обредните хлябове ги оскъпява с минимум 1 лев, в сравнение с постните козунаци, търгувани за 2.50.
Естествено пазарът предлага широко разнообразие от видове, чиито цени достигат до 10 лв. и дори повече.
Ние ви даваме едно вкусно предложение за домашно приготвен козунак по традиционна рецепта, включваща както мляко, така и яйца и масло.
Необходими продукти:
Брашно – 1 кг., яйца – 5 бр., олио – 150 мл., масло - 150 гр., захар – 350 гр., прясно мляко – 300 мл., мая – 1 кубче.
Начин на приготвяне:
В хладко мляко сложете захарта и предварително затоплената мазнина. Прибавяте разбитите яйца и разбъркайте добре.
В брашното се прави кладенче, в което се добавя по малко от разбъркана смес. Тестото се замесва и впоследствие се „бие”.
Така приготвеното тесто се слага на топло място да втаса за около час и половина. След това се оплита и отново да втаса около 30 минути. Пече се в умерена фурна около 35 - 40 мин.
Коментари
3/4 ч.ч.топло прясно мляко + 1 ч.л.захар
+ 1 ч.л.брашно, докато се получи кашица,
похлупваме я и я оставаме на топло да
втаса. Тогава я прибавяме към брашното
и другите продукти.