Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните са открили близо 390 килограма храна с изтекъл срок на годност и дори плесенясала при проверки в два ресторанта в столицата.
В заведения и ресторанти, където ежегодно се организират абитуриентски балове, е намерено огромно количество вмирисани продукти, от които се приготвяла вечерята на младежите.
Храните били с видимо влошен външен вид и някои от продуктите дори били плесенясали. От кухните са пренасочени за унищожение над 91 килограма месо и 242 килограма други храни.

От Областната дирекция са съставили акт на главния готвач заради установените нарушения.
В ресторант, където е бил организиран абитуриентски бал за 40 завършващи, са открити 50 килограма месни и 6 килограма млечни продукти с изтекъл срок на годност.
На нарушителите е съставен констативен протокол и акт за търговия с негодни за консумация продукти. Храните са поставени под възбрана и е издадено разпореждане за унищожаването им.
Във връзка с абитуриентските балове Областната дирекция по безопасност на храните заедно със служители от Икономическа полиция извършват щателни проверки на заведенията, в които ще се провеждат тържествата на зрелостниците.

При проверки в страната беше установено, че ресторанти в Боровец и Етрополе също пробутват развалена храна на абитуриентите.
В ресторант в курорта Боровец бяха открити около 240 килограма мухлясал хляб. Иззети са също негодни за консумация пържоли, яйца и мляко около 91 килограма.
Ресторантът е трябвало да приеме около 50 зрелостници на 22 май, като им сервира развалената храна.
От Областната дирекция на вътрешните работи поясниха, че 99% от храните в кухнята били негодни за консумация - месо, зеленчуци, млечни изделия и хляб.
Подобен е и случаят в Етрополе, където са задържани 56 килограма свинско месо, месни заготовки, кебапчета, кюфтета, малотрайни колбаси и заготовки за сладолед с изтекъл срок на годност.
Ресторантите са глобени, но продължават да работят.
Коментари