Към какви ястия да добавяме индийско орехче
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićК каким блюдам добавить мускатный орех?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към какви ястия да добавяме индийско орехче

Към какви ястия да добавяме индийско орехче

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Настъргано Индийско Орехче
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Индийското орехче се нарича още мускатово орехче. То представлява изсушената костилка от плода на вечнозелено дърво от семейството на миртата.

Родина на индийското орехче са арабските страни и по-точно - Молукските острови. То пристига в Европа през 12 век, но скоро след това се налага забрана за износа му. Чак през 18 век вносът е възстановен.

Силният сладникав вкус на индийското орехче го прави подходяща и предпочитана подправка за редица ястия. От мускатовото дърво се получава както мускатов орех, така и мускатов цвят. Той е високо ценен, но намирането му е много трудоемко.

В кулинарията най-използвано е ситно настърганото индийско орехче. Добавя се в традиционно сладки ястия – торти от сметана, сладкиши, яйчени и млечни кремове. В тестените изделия се добавя при замесването на самото тесто.

Сос Бешамел

Също така добре се вписва като съставка на пастети, спаначени и картофени, гъбени и зеленчукови ястия. Прибавя се по време на самото готвене.

Кореспондира си добре със зеле и лук. С него се подправят сосове, местни ястия и супи, най-вече телешко варено. В сосовете се прибавя в самият край на варенето. Наситненото индийско орехче се съхранява на сухо място.

Мускатовото орехче е основна съставка в много етнокухни, като италианската, карибската, индийската, френската, гръцката. Среща се още в кулинарията на Латинска Америка и на Близкия Изток.

Индийско Орехче

Подправката най-често се съчетава с подправки като черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа. В повечето случаи се добавя заедно с останалите подправки, малко преди края на готвенето.

По състав индийското орехче се доближава до магданоза. В него се съдържа веществото миристицин, което има психотропни и халюциногенни свойства. Смята се, че дори едно орехче може да бъде отровно.

Приемано в малки дози действа антисептично. То стимулира защитните сили на организма. Поради това, в медицината масло от индийското орехче се използва като стимулиращо и тонизиращо средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Имам доста орехчета и предпочитам да ги стържа директно в ястията,а не да купувам настъргано.По силен му е аромата :)
0
0