gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи и вреди от кедрови ядки

Ползи и вреди от кедрови ядки

МаринаМарина
Джедай
15683
Кедрови Ядки
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Кедровите ядки, известни още с имената индийски ядки или Pignoli са плод на борови дървета използвани в продължение на хиляди години в кухните на Европа, Северна Америка и Азия. Те са с високо съдържание на протеини, фибри и са много ароматни.

Тези ядки са много калорични, но и богати на цинк, магнезий, калций, калий, витамините Е, В2 и В3, желязо и малко захари. Нещото, което го отличава е факта, че не съдържат холестерол, макар че мазнините в тях са в изобилие.

Кедровите ядки имат храносмилателни предимства заради това, че потискат апетита, имат мощна антиоксидантна защита, поддържат сърдечно – съдовото здраве и други.

Кедровите ядки са богати на антиоксиданти, благодарение на които организмът се предпазва от вредното въздействие на свободните радикали.

А те са налице в резултат на проведени диети или под влияние на стреса, и предизвикват преждевременно стареене на кожата. Освен това те са и в услуга на зрението благодарение на витамините съдържащите се в тези ядки.

Pignoli носят в себе си пиноленова киселина, която потиска апетита, като едновременно с това предизвиква и чувство на ситост. Тази киселина повлиява два хормона в храносмилателният тракт, стимулирайки тяхното производство, с което се предава усещане за пълен стомах и се забавят храносмилателните процеси.

С този смисъл на пазара са налице капсули от кедрови ядки, които приемайки се 30 минути преди храна ни карат на ядем наполовина по–малко.

Индийски Ядки

Кедровите ядки са и единственият източник на високи нива на олеинова киселина. Тя е пръв помощник на черният дроб в отстраняването на вредните триглицериди от тялото (те са основната част на мазнините).

Така се спомага за намаляване нивата на лошия LDL холестерол, предпазват се кръвоносните съдове от увреждане и сърцето. Заради фибрите в тях се регулира перисталтиката и се поддържа здраво дебело черво.

А наличният витамин К (играе важна роля в съсирването на кръвта) подобрява кръвообращението и оказва положителна роля по време на менструация. Той намалява спазмите на маточната мускулатура и така облекчава болките.

Боровите ядки влизат в състава на зехтина и кафе много известно в югозападната част на Америка. Освен това можем да го открием и в различни рибни, вегетариански или месни рецепти.

На фона на многото ползи от приема на кедрови ядки са налице и случаи на алергични реакции. Проучвания намират общо между алергиите към фъстъци с тези от кедрови ядки.

Налице е сърбеж, обрив със зачервяване, сълзене на очите, болки в корема, световъртеж и повръщане. А някои отделни случаи споменават за неприятен и продължителен горчив вкус в устата след тяхната консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest