Кедровите ядки са не само много полезни, но и много вкусни, затова се добавят в различни видове салати, ястия и дори в десерти.
Те съдържат витамин А и витамин Е и помагат за успокояване на нервите, за премахване на синдрома на хроничната умора и за укрепване на имунитета.
Кедровите ядки са особено полезни за децата, защото влияят положително върху физическото и умственото развитие на подрастващия организъм.
Ако леко запечете кедровите ядки на тиган, преди да ги добавите в салата или в ястие, те ще станат по-вкусни и по-ароматни.
Кедровите ядки се използват за приготвянето на прочутия сос песто. Необходими са 50 грама сирене пармезан, 50 грама листенца от босилек, 100 милилитра зехтин, 3 скилидки чесън, 3 супени лъжици кедрови ядки, сол на вкус.
Настърганият пармезан, нарязаният на ситно чесън и всички останали съставки се смесват в блендер до пюре. Внимавайте със солта, защото пармезанът е достатъчно солен.
Кедровите ядки са ценна добавка към ордьоврите. Можете да приготвите изискан и вкусен ордьовър от рокфор и кедрови ядки. Необходими са 250 грама рокфор, 50 грама масло, 250 грама кедрови ядки.
Сиренето се намачква, добавя се масло и всичко се смесва до кремообразна маса. Кедровите ядки се смилат и половината се добавят в сместа. Правят се топчета, които се овалват в останалите кедрови ядки.
Свинското с кедрови ядки е много вкусно. Необходими са ви 800 грама свинско месо, 200 грама кедрови ядки, 200 грама кашкавал, 4 домата, 4 супени лъжици сметана, сол и черен пипер на вкус.
Месото се начуква, запържва се от двете страни, поръсва се със сол и черен пипер. Върху месото се слагат нарязаните домати, настърганият кашкавал, сметаната и кедровите ядки и се запича до златисто във фурна.
Кедровите ядки се добавят в плодови салати – просто трябва да нарежете плодове по избор, да украсите с бита сметана и да поръсите с кедрови ядки.
Вкусен и засищащ десерт са кедровите ядки с мед. Количеството за смесване е според вкуса. Използва се само течен мед.
Коментари