Африканският мангостин/Имбе, Garcinia livingstone, The Queen of Fruits/ представлява вечнозелено, невисоко дърво от семейство Clusiaceae /Guttiferae/, широко разпространено в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка.
Африканският мангостин обикновено достига височина от 15-18 метра. Клонките на тези дръвчета са крехки през първите години, но с възрастта укрепват. Листата на африканския мангостин понякога се различават по форма, но въпреки това най-често те са синьо-зелени, яйцевидни или със заострен връх и гладки жилки.
Цветовете на африканския мангостин са групирани от по пет до петнадесет броя. Те са бели или жълти, с приятен мирис, двуполови. Африканският мангостин е известен с изключително вкусните си плодчета. Те са оранжеви, достигат от десет до четиридесет мм в диаметър и имат характерен оранжев лепкав сок.
Всяко плодче напомня на жълто-оранжева слива с яйцевидна форма, която има точица в долната си част. Кожата на плода е тънка, гладка, лъскава и се отделя сравнителни лесно от месото. Самото месо е жълто и воднисто, притежаващо сладък аромат. В центъра на плода се разполагат едно-две семена.
История на африкански мангостин
Родът Garcinia, от който произлиза африканския мангостин, включва около двеста вида, като по-голямата част от тях всъщност са азиатски. Името на рода е дадено от Лаурън Гарсин (1683-1751), френски ботаник, работил в Индия, където родът е представен в цялото си разнообразие. Ученият, който прави едно от първите описвания на африканския мангостин, е изследователят Дейвид Ливингстън (1813-1873). В Индия и Далечния Изток дървета от рода Garcinia са толкова разпространени, че местните хора са им намерили редица приложения. Те са споменати дори в разказите на Ръдиард Киплинг, така че вероятно много деца ги познават, макар и несъзнателно.
Състав на африкански мангостин
Освен че са вкусни и сочни, африканските мангостини са и източник на много полезни хранителни вещества, необходими за нормалния растеж и развитие на организма. В тях се съдържа витамин С, фибри, калий, мед, магнезий, манган и др.
Отглеждане на африкански мангостин
Африканският мангостин лесно може да намери място в райони с по-топъл климат. Той не е претенциозно растение и може да понесе успешно обилни валежи или засушавания, както и прекалено високи температури. Но все пак от него не може да се очаква, че ще издържи и на сериозни застудявания. Дори и да не образуват плодове, тези дървета имат впечатляващ вид заради гъстата корона, която започват да формират с времето.
Африканският мангостин расте бавно и може да се отглежда дълго време и в малки градини. Някои градинари се опитват дори да го превърнат в бонсай. Най-добре дървото се развива на песъчлива почва и при температура от 20-22 градуса. Веднъж захванало се в почвата, то не изисква почти никаква поддръжка. Рядко бива нападнато от насекоми, но дори и това да се случи, бързо се съвзема.
Ползи от африкански мангостин
Африканският мангостин се отглежда с различни цели. С него много ефектно се озеленяват градини и без съмнение всеки градинар би се гордял с такова дърво. От по-възрастните дървета пък се произвежда дървесина. Африканският мангостин се използва в традиционната медицина и по-точно той участва в производството на някои лекарства с афродизиачно, стимулиращо и антиоксидантно действие.
Плодовете на африканския мангостин имат много ползи за нашето здраве. Въпреки че екзотичното растение почти не е позната в България, то се използва от много години от Африканското население. Плодовете на африканския мангостин притежават противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. Освен това те имат противовирусни, противоракови и антиоксидантни свойства. Кората и корените на растението се използват от жителите на Намибия в борбата с някои вируси, включително и туберколоза.
Похапването на африкански мангостин ще ви зареди с енергия и ще ви ободри. Страдащите от хроничен запек могат да решат в проблема си, като изядат няколко плодчета. Има данни, че плодчетата на африкански мангостин могат да регулират нередовна менструация, но все още те не са напълно доказани.
Месестите плодове на екзотичното растение бързо засищащ глада, като в същото време не са никак калорични. Освен това те могат спокойно да се консумират и от хора, страдащи от диабет, тъй като понижават нивата на кръвната захар. За жалост, екзотичният плод не се продава в България, но той буквално залива африканските пазари.
Африкански мангостин в кулинарията
Африканските мангостини могат да се похапват както сурови, така и варени в различни зърнени закуски. От сочните и сладки плодове на африканския мангостин се приготвят сокове, компоти, чайове и алкохолни напитки. Има половин дузина стари рецепти за вина, приготвени от ферментиралите плодове на екзотичното растение. В свежо състояние те са подходящи за плодови салати, конфитюри, желета и всякакви други десерти.
Сладолед с африкански мангостин
Необходими продукти: африкански мангостин - 15 плодчета, мед - 2 супени лъжици, сметана - 1 чаена чаша (бита), канела - 1 щипка
Начин на приготвяне: Измийте добре плодчетата на африканския мангостин и ги подсушете. Ако желаете, можете да ги почистите от семето. В дълбока купа изсипете сметаната и меда и разбъркайте добре сместа. След това към нея добавете плодовете и отново разбъркайте. Сложете сладоледа в камерата на хладилника, докато замръзне. Преди да поднесете десерта, го поръсете с канела. По желание можете да украсите и с други дребни плодове.
Коментари