gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от кайенски пипер

Ползи от кайенски пипер

кайенски пипер
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
5.60 лв.
Виж ››

Ползите от кайенския пипер се дължат най-вече на веществото, което придава и лютивината на подправката – добре познатият капсаицин. Това вещество помага за освобождаване на дихателните пътища, улеснява дишането, подобрява кръвообращението, освен това има и болкоуспокояващ ефект.

Установено е, че при дихателни проблеми кайенският пипер помага ефективно, тъй като успява да отпуши носа и улеснява изчистването на секретите, които пречат на дишането.

Подправката е изключително богата и на витамин А – смята се, че само 2 ч.л. могат да доставят около 47 % от нужната доза на този витамин за деня. Редица изследвания доказват, че кайенският пипер може да помогне и при стомашна язва.

Кайенският пипер често се прилага при зъбобол, при затруднено преглъщане, високи нива на холестерол, за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Според доктор Джон Кристофър кайенският пипер има силен ефект върху болестите на сърцето.

Лют пипер

Специалистът дори смята, че чаша топла вода на ден, смесена с 1 ч.л. лют червен пипер, може да спаси пациент от текущ инфаркт. Д-р Кистофър е билкар, като повечето от неговите твърдения за ползите от кайенския пипер са описани в книгата му Училище за естествено лечение.

Подправката помага при лошото оросяване на тъканите. Външно лютият пипер се използва за облекчаване на невралгична болка, неразположения в областта на гърба.

Може да се прилага и за лечение на ревматоиден артрит, фибромиалгия, остеоартрит. Често кайенският пипер се прилага и при мускулни спазми, а при ларингит може да се направи гаргара с лютата подправка.

Множество изследвания доказват, че лютият пипер помага за разтварянето на кръвни съсиреци, които се образуват в кръвоносната система. Благодарение на него се нормализира и кръвното налягане.

Кайенският пипер изчиства организма и от натрупаните в него токсини. Според някои източници лютата подправка може да помогне при махмурлук, диабет, бъбречни инфекции.

Не на последно място, кайенският пипер се използва и за събуждане на апетита, предпазване от грип и простудни заболявания. Приемът на лютата подправка стимулира имунната система.

Лютият червен пипер може да бъде намерен под формата на чушлета, като подправка, под формата на прах, като капсули или като екстракт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest