Пушен червен пипер се произвежда в Испания. Един от видовете е Пиментон де ла Вера. Този пушен пипер се произвежда в долината де ла Вера в испанската област Естеремадура. Пушеният червен пипер се приготвя от узрели червени пиперки по специална технология, на която се дължи пушеният аромат и вкус.
След обирането на пиперките, те се поставят в специални сушилни на 2 етажа. На първия етаж се поддържа бавен огън от влажни дъбови дървета. Точно те придават опушения аромат на чушките. Самите чушки са разположени на втория етаж. Всеки ден се обръщат на ръка и това се прави за 10 -15 дни. След като се изсушат, пиперките се почистват от семената и жилките. Смилат се с мелници с каменни колела.
Този процес е бавен, но така се запазва цветът и вкусът на пипера. Това е традиционен метод за приготвяне на пушен червен пипер и е създаден още от преди векове, но стига чак до наши дни.
Днес този метод е съчетан с нова и модерна технология, която осигурява високо качество на продукта.
Когато се готви с пушен пипер, винаги трябва да се дозира правилно, без да се прекалява. Прибавя се по време на готвенето в течност или мазнина. Внимава се да не изгори на силен огън, защото ще горчи. Цветът му е червен като на чушките, от които се приготвя.
Освен сладък има и лютив пушен пипер. Употребява се, когато искаме ястието да има пикантен вкус. Съхранява се в кутия с капак - само така се запазва ароматът му.
Тази подправка не съдържа глутен. Употребява се като подправка за месо, супи, ястия с боб, леща и други гозби. Идеално върви към класическата боб чорба, нашата яхния от леща и всякакви видове печено месо, особено червено.
Коментари
Вълшебен аромат ,напомнящ старото българско огнище.
Весели празници Ви пожелава екипа на