gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Чемериката лекува косопад и пърхот

Чемериката лекува косопад и пърхот

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Чемерика
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Чемериката представлява многогодишно тревисто растение. Стеблото ѝ е право, с големи листа. Цветовете са жълто-зелени, обагрени с по-тъмни жилки, а коренището и има многобройни разклонения.

Чемериката може да се срещне край поточета и реки, тъй като предпочита влажните и мочурливи места. Вирее над 1000 м надморска височина. Периода на цъфтеж е юни-август.

Използваемата част на чемериката са нейните корени. В народната медицина се прилага настойка от тях, в комбинация с оцет. С получената смес се лекува пърхот и косопад.

В миналото са се предлагали и мазила, съдържащи чемерика, срещу краста и въшливост. Използвана е и при глисти и ставен ревматизъм. Въпреки лечебната цел, която има коренището, в него се съдържат и твърде опасни алкалоиди. Поради това препаратите, получавани от билката, са силно отровни.

Билка Чемерика

Днес приложение намират само ограничен брой чисти алкалоиди на чемериката. С тях се лекуват тежки форми на хипертонична болест и то само в клинични условия. В народната медицина се използва при високо кръвно налягане, нервни сривове, кашлица, болки в стомаха и червата.

Данни показват, че извлекът от растението повлиява на функцията на щитовидната жлеза. Във ветеринарната медицина тинктура от чемерика се използва като противопаразитно средство.

При използване на чемерика трябва да се има предвид, че дори външното приложение може да предизвика тежки отравяния, които могат да имат фатален край. При прилагане върху косата е нужно много добре да се пазят очите. Има регистрирани смъртни случаи при фрикция на главата със запарка от растението.

Освен чемериката има още много билки, които помагат при косопад. На първо място сред тях е алое вера, определяна като най-мощния помощник в битката с косопада. Тя подхранва растежа от корените, като прави космите по–гладки, здрави и лъскави.

Босилек

Друга позната ни билка е босилекът. Той насърчава растежа на космените фоликули, като увеличава кръвообращението. Това се дължи най-вече на голямото количество магнезий, хранителни вещества и кислород.

Използват се още черен чай, репей, невен, лайка, сминдух, ленено семе и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest