Самардала е сред не толкова познатите растения. За нея не се знаят много неща и не е много разпространена билка.
Вкусът на самардала е доста силен, като може да се определи дори като лют и горчив. В прясно състояние растението наподобява на хрян, но лечебните му свойства не отстъпват по никакъв начин.
Употребява се като подправка, но има и редица лечебни свойства. Непознатата самардала лекува високото кръвно налягане, холестерол, дори кожни проблеми.
Като цяло билката се употребява много широко в кулинарията. Тя съдържа много полезни съставки. Използва се като превантивна мярка срещу сърдечно-съдови проблеми, атеросклероза, дори при ракови заболявания. Билката има способността да лекува всичко това и да се справи с вредния холестерол.
Повишава апетита и спомага храносмилането. Може да се използва като чай, който е много полезен при болки в стомаха и запек. Чаят от самардала може да се пие и при кожни проблеми. Помага и при хронична кашлица.
Едно от най-силните действия на билката обаче се свързва с лечението на псориазис. За тази цел самардала трябва да се приема вътрешно, като това става най-лесно и удобно именно под формата на чай.
Другите ѝ важни качества се свързват с прочистването на бъбреците и пикочния мехур.
Коментари