Повечето хора оприличават самардалата на чесън или лук и не се заблуждават - растението е близък роднина и на чесъна, и на лука, но листата в напречен разрез имат формата на звезда с три лъча.
Името на самардала в превод от гръцки означава "нектаров чесън", а на английски - Honey Garlic - меден чесън. Подправката се среща в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, както и в Турция, но в България расте в източната част на страната. В районите на Сливен, Казанлък, Стара и Нова Загора се отглежда и се използва ежедневно.
Прясната самардала има горчив, но интересен вкус. По-разпространена е като се смесва със сол. Приготвя се като по следния начин - листата на подправката се оставят да се сушат един ден, после се смилат на каша и се смесват със сол.
Разстилат се и се оставят да се сушат на тъмно място, за да не добие неприятен кафяв цвят. Всеки, който е приготвял тази смес знае, че процесът е свързан с много плач, много по-силен от този при лука.
Пресните листа на самардалата може да се използват за овкусяване на почти всички салати с домати и краставици, а солената смес - към манджите с картофи, яйца, сирене или агнешко.
Все пак внимавайте с количеството, което добавяте, защото значителна част от подправката всъщност е сол. Затова, подправите ли ястията си със самардала, задължително намалете солта по рецепта в ястията.
Подправката може да се използва в рецепти за тестени изделия. Ще ви подарим една рецепта за вкусни смрадалови хлебчета.
Самардалови хлебчета със сушен лук
Необходими продукти: 400 грама бяло брашно, 5 грама суха мая, 100 милилитра прясно мляко, 150 милилитра вода, 10 грама сушен лук, зехтин, сол и захар и разбира се...самардала!
За да приготвите тестото първо разтворете маята в предварително затопленото мляко. Прибавете половин чаена чаша брашно и захар. Разбъркайте добре, докато се получи гъста каша. Оставете тестото да втаса. След като стане готово го прибавете към останалите продукти - брашно, вода, зехтин, сол, самардала и сушен лук и започнете да месите.
Количеството на самардала е по ваш вкус, ако ви харесва тази подправка, можете да сложите повече. Месете, докато тестото стане еластично и меко. Оставете го да втаса.
След като удвои размера си го разточете на тънко върху набрашнена повърхност. Завийте го на руло и го нарежете на отделни питки. Подредете ги в намазнена тава или върху кухненска хартия.
С малко зехтин намажете питките и ги оставете да втасат още веднъж. Сложете ги да се печат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути. Докато са още горещи ги намажете с масло и покрийте с кърпа.
Коментари