gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Бутилираната вода съдържа над 24 500 химикала

Бутилираната вода съдържа над 24 500 химикала

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Минерална вода
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Водата в пластмасовите шишета съдържа повече от 24 500 химикала, като някои от тях действат пагубно на организма ни, пише списание PLoS One, позовавайки се на германско проучване.

Изследователите анализирали осемнадесет различни проби от минерална вода в пластмасови бутилки, закупени във Франция, Италия и Германия. Служейки си с разнообразни методи за химичен анализ, те проверили водата от бутилките и най-вече нейната способност да влияе на рецепторите на естроген и андроген.

Учените сравнили резултатите с тези, получени при пиене на чешмяна вода. Те открили, че значителна част от тестваните бутилирани въздействат на хормоналните ни рецептори.

В някои от случаите даже въздействието върху андрогена било като при прием на лекарството Flutamide, което обичайно се приема от мъже, болни от рак на простатата. Чешмяната вода от своя страна не причинява никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

Специалистите също така проверили кои химични вещества в пластмасова бутилка с вода водят до репродуктивни хормонални смущения. С помощта на друг химически анализ установили, че водата в пластмасовите бутилки съдържа точно 24 520 химикала.

Вода

Хормонално най-активни се оказали вещества, наречени малеати и фумарати, които се употребяват в производството на формата на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите шишета за вода.

Хормонално активните вещества, причиняващи най-често ендокринни смущения, нарушават репродуктивното развитие на децата. Освен това те могат да доведат и до сърдечно-съдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.

Наличието на тези химикали не гарантира на 100 процента, че приемането на вода от пластмасова бутилка ще ни причини тежки здравословни проблеми, но все пак е повод да се замислим.

Мисля, че е малко рано да правим някакви сериозни изводи за това дали тези химикали са вредни за здравето ни или не. Едно обаче е сигурно, те не са полезни за нас, казва фармацевтът Брус Блумберг, който работи в Калифорнийски университет Ървайн.

И все пак специалистите съветват да държим водата си в стъклени бутилки или в съдове от неръждаема стомана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest