gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредни ли са консервите с риба тон?

Вредни ли са консервите с риба тон?

МаринаМарина
Джедай
15684
Консерва риба тон
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Консумацията на риба и рибни продукти носи много ползи за здравето на човека. Оказва се обаче, че консервираните такива са лишени от много полезни хранителни вещества, което допринася за вредата от техния прием.

Рибата тон е много богата на протеини, омега-3 киселини, йод, желязо и витамини от В-групата. В случаите обаче на прекомерен прием, особено от рискови групи - бременност и детска възраст, трябва много да се внимава.

Доказано консервите с риба тон са много богати на протеин, като само една опаковка доставя 50 % от дневните нужди. Но е много важно да се внимава с честото ядене на риба тон.

Също по този начин съхранен, рибният продукт е по-беден на омега-3 мастни киселини за разлика от прясната риба. Знаем, че присъствието на рибни деликатеси в менюто е важно за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, както и за поддържането на здрава кожа и коса.

Друг недостатък от консумацията на консерви с риба тон е наличието на много натрий (сол). Естествено, че натрият в определени стойности е необходим за здравето на човека, но излишъкът му довежда до сериозни здравни отклонения. Такива са задържането на течности в тялото, а оттам се стига и до повишаване на артериалното налягане. По тази причина хората с високо кръвно трябва да ограничават приема на рибни консерви.

риба тон

И ако все пак се изкушавате да си купите поне една, то преди това прочетете внимателно съдържанието за наличието на натрий, живак, захар и други.

Живакът е нещо, с което бременната жена и децата трябва много да внимават. Ако се приема в големи дози, става токсичен и много опасен за човека.

Консервата с риба тон съдържа високи количества метилживак, който опасен невротоксин, който се натрупва в отделните органи и тъкани (мозък, бъбреци и други). Симптомите на отравяне с живак са усещане за изтръпване в различни части на тялото, тремор, затруднено ходене, проблеми със зрението, паметта. Опасността е много голяма и за нероденото дете, още в утробата на жената.

В консервите с риба тон се съдържа още съединението Бисфенол А, или по-точно в опаковката. Опасността идва от факта, че той преминава и в състава на рибата. Той влияе негативно върху мозъка, както и е много опасен при бременност и за малките деца.

Ако все пак обичате риба тон, препоръчваме да опитате нашите рецепти с риба тон, а именно:

- салата с риба тон;

- пица с риба тон;

- паста с риба тон;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
с.б.
с.б.
18.07.2015 08:03
незначително за организма ни е съдържанието на тези елементи
1
1
с.б.
с.б.
18.07.2015 08:06
за опаковките говоря
1
1