Производители на сол прогнозират, че тази година добивът ѝ ще бъде рекордно нисък заради лошото време. Това може да доведе до леко покачване цените на солта.
Средногодишният добив на Бургаски солници е 40 000 тона сол – тази година мисля, че трудно бихме достигнали и 10 хиляди тона при добро развитие на времето през месеците септември-октомври, когато очаква да съберем тази сол – казва Деян Томов, който е главен технолог на Черноморски солници – Бургас пред Нова телевизия.
За трапезата си българите употребяват средно 150 000 тона сол, заради което се налага подправката да се внася от Израел и Египет. С очаквания по-нисък добив тази година е възможно вносът да се увеличи и цената на солта да нарасне.
![Морска Сол](/files/lib/300x225/sea-salt-sol.webp)
Повече производители обаче се надяват да няма големи скокове в стойностите, тъй като не се прогнозира голяма криза на пазара.
От вчера в страната официално стартира и кампанията по добив на сол или т.нар бяла жътва. Кампанията стартира от бреговете на Атанасовското езеро край Бургас, което е наричано бялата житница на България. Повече от век от изпаренията на водата тук се добиват хиляди тонове сол.
Когато водата преминава от басейн в басейн, повишава своята соленост и така в края на лятото солта кристализира.
През следващите два месеца близо 100 работници, въоръжени със солничарски лопати, ще се включат в бялата жътва. Солта ще се събира ръчно. След като се събере, солта ще тръгне към цеховете за преработка и пакетиране.
![Купички Сол](/files/lib/300x225/sol-kupichki.webp)
На 29 август край Атанасовското езеро ще се проведе и традиционния фестивал на солта. Той ще започне от 16 часа и ще продължи до 22 часа.
Тази година темата на фестивала е Сол и птици, като организаторите обещават забавления както за децата, така и за възрастните.
Гостите ще имат възможност сами да загребват сол с лопати и да опитат различни кулинарни изкушения, приготвени от учениците към Кулинарното училище в град Бургас.
На фестивала ще бъдат представени и различни козметични продукти на основа от сол.
Коментари