Откритите в шоколада, чая, виното и някои плодове флавоноиди, които са антиоксиданти, се определят като регулатори на кръвната захар. Това показва ново проучване, проведено във Великобритания.
Диабет тип 2 е най-честата форма на проява на захарната болест. Тя се дължи на инсулинова резистентност. Това означава, че тялото не е в състояние да използва инсулина правилно, стигайки се до отклонения в нивата на кръвната захар.
Екипът учени установил, че повишеният прием на горепосочените продукти намалява инсулиновата резистентност и регулира нивата на глюкоза в кръвта.
Резултатите са базирани на проучване, обхванало 1997 доброволци - жени, на възраст 18–76 години. Всички те трябвало да попълнят въпросник относно храните, които консумират в ежедневието си. Изследователите анализирали данните, оценявайки общата стойност на флавоноидите, приети с храната от всеки участник.
Оказало се, че жените, които консумират храни, богати на антиоксиданти (флавоноиди) и антоцианини (пигменти с цветови спектър червено-синьо-черно, в някои плодове и зеленчуци) – плодове, билки, червено грозде, шоколад, вино показват по-ниска инсулинова резистентност.
А при тези, консумирали най-много антоцианини е най-малко вероятно да развият хронични възпалителни процеси, често свързани със състоянията на диабет, затлъстяване, злокачествени заболявания, както и сърдечно–съдовите такива.
Също е било установено, че са налице и подобрени нива на един протеин – адипонектин, който се смята, че е регулатор на глюкозата.
Специалистите препоръчват да се похапва тъмен шоколад, който съдържа повече какао, а оттам и високи стойности на антиоксиданти. В крайна сметка става ясно, че консумацията на 50 мг флавоноиди намалява артериалното налягане, подобрява кръвотока и допринася за поддържане на сърдечно–съдовата система.
И ако ежедневното ви меню съдържа тъмен шоколад, изобилие от плодове и зеленчуци, ще се профилактират редица заболявания, включително и захарен диабет тип 2.
Коментари