gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Иззеха 56 кг телешко месо в Куклен

Иззеха 56 кг телешко месо в Куклен

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Телешко месо
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Над петдесет килограма телешко месо е иззето от незаконен обект в Куклен, съобщава директорът на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Николай Петков.

Обектът е бил проверен съвместно със служители на Икономическа полиция в началото на този месец. Откритото месо е конфискувано, за да бъде унищожено в екарисаж. По случая е съставен акт на физическо лице. Същото лице ще трябва да изплати глоба от 1000 лева.

Сега се осъществяват строги проверки на плодовете и зеленчуците съвместно с данъчните инспектори. Сред инспектираните консервни предприятие не са регистрирани големи нарушения. Издадени са две предписания за сградния фонд и етикетирането на хранителните продукти на територията на общините Асеновград и Марица, заяви Д-р Николай Петков.

Специалистът коментира и болестта син език. Той посочи, че във връзка с разпространението на заболяването в Пловдивска област има 500 мъртви животни. В момента се работи по документите за изплащане на компенсации за животновъдите и се очаква спад на заболеваемостта.

Син език

Син език представлява неконтагиозно вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. От заболяването най-често са засегнати овце. При син език се наблюдават ерозии и улцерации по устната лигавица. Характерни признаци са задух и куцота. При някои от щамовете смъртността при овцете може да достигне до 70 процента.

При говедата болестта протича предимно субклинично. Единствените признаци са промяна в количеството на левкоцитите и колебания в телесната температура. Много рядко се наблюдава средна по степен хиперемия и разязвяване в устната кухина, хиперемия по венечния ръб на копитата, свръхчувствителност и дерматит.

Разпространението на болестта може да бъде повлияна, като се извърши дезинсекция с препарат срещу комари, които пренасят болестта, на оборите, торищата и местата около поилките.

Във връзка със заболяването Министерството публикува списък с телефони за цялата страна, на които гражданите могат да подават сигнали за болни и умрели животни от болестта Син език.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest