gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Кукуряк - билката, която расте и през зимата

Кукуряк - билката, която расте и през зимата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
розата на Христа

От хилядолетия кукурякт е обграден от мистериозни предания. Най-древната легенда разказва, че именно кукуряк е растял през зимата край обора, където бил роден Христос. Поради това цветето често се нарича розата на Христа.

В рода на кукуряка има около 20 вида. Те са масово разпространени из Западна Азия, Средна и Южна Европа. Но най-често може да ги откриете на Балканите. Повечето, които се отглеждат в градините, са хибриди. Не всички обаче имат вечнозелени листа. Напротив – повечето от тях не са зимно устойчиви.

В най-южните райони кукурякът цъфти през зимния период, а именно от декември до март. Периодът продължава около 40 дни. Интересното при тази билка е, че от процеса на цъфтеж се преминава изключително плавно към съзряване на плода. Той представлява кръгло черно семенце, което изглежда изключително декоративно.

Кукурякът предпочита сенчестите и влажни места, под дървета и храсти. За разлика от повечето растения, не понася добре ярко осветените места. Ако се отглежда на осветено от слънцето място, трябва често да се полива.

Кукуряк

Сред всички видове именно белият кукуряк е популярен като коледна роза. Той представлява нискорастящо растение, което цъфти през зимата. Повечето видове са безстъблени. В стаите кукурякът вирее добре на полусенчесто място, например в северните стаи.

Там се чувства прекрасно, тъй като получава минимално количество слънчеви лъчи. Почвата трябва винаги да е влажна, най-вече на повърхността. Кукурякът цъфти в бели цветове, които с времето могат да добият кремави нюанси.

Кукурякът е популярен в народната медицина. Доскоро се е използвал като лекарство срещу много болести както при хората, така и при домашните животни. За лечебните рецепти се използват коренищата и корените му, които се вадят рано напролет или през късна есен.

С тях се приготвят лечебни средства срещу болести като възпаление на гръбначния мозък, плеврит, менингит, туберкулоза, нервни болести, хемероиди, кашлица, както и болести на сърцето. Корените от кукуряк, сварени в оцет пък, се използват за лечение на пърхот и за стимулиране на растежа на косата. С полученото се промиват и всякакви рани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest