Консумацията на повече прясно мляко няма да ни помогне и да намали риска от фрактури на костите, твърди се в проучване, цитирано от Би Би Си. В шведското изследване се посочва, че дамите, които консумират повече от три чаши прясно мляко на ден, са изложени по-голям риск от счупване на кости, отколкото жените, които консумират по-малко количество.
Специалистите подчертават, че тези резултати не бива да се възприемат като доказателство, че честото пиене на прясно мляко води до фрактури. Те напомнят, че фактори за подобно състояние са теглото, консумацията на алкохол и други.
Шведските учени са провели проучване с помощта на над 61 хиляди жени.
Специалистите са изследвали хранителните навици на дамите в периода 1987 година– 990 година. През 1997г. учените са наблюдавали хранителните навици и на повече от 45 хиляди мъже. След това специалистите са проследили здравето на участниците и в двете групи.
И мъжете, и жените, които са се подложили на изследването, са били помолени да попълнят въпросник и да кажат колко често консумират млечни продукти в продължение на година. След като получили тези резултати, специалистите проследили колко души от участващите са имали фрактури и колко са починали в следващите няколко години.
Жените са изследвани в период от 20 години, а резултатите показват, че онези, които са консумирали повече от 680 мл. прясно мляко на ден, са изложени на по-голям риск от фрактури, за разлика от дамите, които пият по-малко количество.
Професор Карл Микаелсон, който работи в университета Упсала, е и ръководител на проучването. Според Микаелсон дамите, които консумирали повече от три чаши мляко на ден, в края на изследването са били изложени на два пъти по-голяма опасност от смърт, за разлика от жените, които не консумирали такова количество.
Оказва се още, че дамите, които са пиели голямо количество прясно мляко, са били изложени на по-голяма опасност от фрактура на бедрената кост - те са с 50 на сто по-застрашени, отколкото онези, които не пият мляко често.
Господата, които са проучвани, средно единадесет години след първото изследване са имали подобни резултати, но тенденцията при тях не е била така отчетлива, твърди професорът. При консумацията на кисело мляко се наблюдавала обратната тенденция – тези, които похапват повече от него, имат по-малък риск от фрактури.
Вероятната причина за резултатите от проучването са захарите, които се намират в млякото и за които беше доказано, че ускоряват процеса на стареене.
Коментари