gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо шампанското носи най-лошия махмурлук

Защо шампанското носи най-лошия махмурлук

Шампанско
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Шампанското е алкохолът, който носи най-лошия махмурлук, категорични са учени – те посочват мехурчетата в напитката за главен виновник за неприятното усещане, пише Дейли мейл.

Мехурчетата в напитката са вследствие на въглеродния диоксид, съдържащ се в шампанското - Борис Табакоф, професор по фармакология, обяснява, че газът е причината алкохолът бързо да се абсорбира от организма.

Той работи в университета в Колорадо. Съответно по-бързото абсорбиране означава и по-висока степен на алкохол в кръвта и в мозъка, обяснява пред Ей Би Си Нюз професор Табакоф.

Според статистиката около две трети от хората се напиват доста по-бързо, когато консумират газирана алкохолна напитка. В предишно изследване, което е проведено от учени от университета в Съри, хората, които консумират шампанско, имат по-голямо количество алкохол в кръвта си от онези, които пият друг вид негазиран алкохол.

Доброволците, участвали в проучването, са разделени на две групи – в едната група участниците са изпили по две чаши шампанско, а в другата – същото количество негазирана алкохолна напитка. Хората от първата група са имали средно по 0.54 мг алкохол на милиметър кръв, пет минути след като са изпили алкохола, а другите – 0.39 мг.

Махмурлук

Причините за махмурлука са комплексни – на първо място алкохолът е диуретик, тоест увеличава производството на урина. Това води до дехидратиране на организма, което, от своя страна, е причината шампанското да носи най-лошия махмурлук, главоболие, сухота в устата, намелена концентрация и често пъти раздразнителност.

Освен това нивото на кръвната захар се понижава, тъй като в организма се произвежда твърде много инсулин като отговор на високото съдържание на захар в алкохола. Това пък води до особеното усещане за пулсиране на главата и глад. Алкохолът дразни и стомаха, нарушава пълноценния сън.

На следващия ден човек се усеща изтощен и не се чувства добре. Ярките светлини и силният шум стават непоносими след тежка нощ с много консумиран алкохол, допълва професор Табакоф. Той обяснява, че това е начинът мозъкът да реагира на голямото количество изпит алкохол.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest