Мряна

редакция:
Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Мряна

Мрените /Barbus/ представляват род, в който попадат над 300 вида риби, срещащи се в различни реки по света. Мрените принадлежат към семейство Шаранови /Cyprinidae/. У нас представители на рода се срещат често. Общото между повечето видове е, че разполагат с чифт мустачки. По-едрите представители на род Мрени се използват за храна, а по-малките и колоритни видове се отглеждат в аквариуми.

Видове мряна

У нас силно разпространени са бялата мряна и черната мряна. Черната мряна /Barbus meridionalis/, позната още като балканска мряна. Тя с издължено люспесто тяло, достигащо дължина до около 35-40 сантиметра. Този вид риба наддава до около 1 килограм. Багрите на черната мряна зависят предимно от средата, в която тя живее. Ако дъното е песъчливо, обикновено тя се отличава със златист цвят.

По тялото се срещат и по-тъмни области. Ако е заобиколена предимно от камъни, рибата може да добие сребристи нюанси. Иначе гръбната част при този вид е тъмен. Черната мряна има месести устни и два чифта мустачки. В страната черната мряна е доста разпространен вид. Може да се улови в реките: Марица, Струма, Ботуня, Вит, Арда, Места, Ерма, Тунджа, Огоста, Лом и др. Среща се още в язовирите: Огоста, Върбица, Домлян, Байкал и др.

Бялата мряна /Barbus Barbus/ се отличава с издължено тяло, което е покрито от правилно подредени люспи. Туловището на рибата може да достигне дължина от 80-100 сантиметра. Бялата мряна е по-тежка от черната мряна и един екземпляр може да наддаде до 8 килограма. Гърбът на този вид е тъмносив или кафеникав.

Коремът е сребрист или бял. Страните на бялата мряна са обагрени в златисто. Главата е удължена. Рибата притежава здрави устни и два чифта мустачки. У нас бяла мряна може да се улови в язовирите: Алино, Огоста, Ястребино и Брягово. Рибата се среща още в реките Камчия, Струма, Дунав, Тунджа, Осъм, Огоста.

Характеристика на мряна

Черната мряна живее в придънните слоеве на водните басейни. Когато настъпят пролетните месеци, се насочва към по-дълбоките зони на реките. Щом водата се затопли още, се отправя към по-бързите течения. Тя се движи на пасажи, като най-често всички членове на стадото са от едно люпило. Този вид се размножава в периода от май до юни.

Хайверът бива хвърлен върху каменисти повърхности на дъното. Размножаването се осъществява, когато температурата на водата е около петнадесетина градуса. Нужни са около две седмици, за да се появят личинки. В менюто на рибите присъстват различни видове организми, най-често такива, каквито се срещат по самото дъно-ларви, личинки, червеи и растителност.

Бялата мряна също се движи в стадо и обикновено е по-активна през нощта. През деня може да се забележи по-рядко. Обикновено се раздвижва, за да похапне, само ако е убедена, че няма кой да я обезпокои. Тя обича бързи течение и дъно с каменисти участъци. Когато бялата мряна се чувства застрашена, тя се крие между камъни и избуяла подводна растителност.

Риболов на Мряна

Когато температурите започват да се покачват, бялата мряна започва да търси места, където да хвърли хайвера си. Обикновено личинките се появяват между осмия и четиринадесетия ден. Бялата мряна нараства скоростно. В нейното меню присъстват почти всички организми, които могат да се срещнат по дъното.

Улов на мряна

Обикновено черната мряна се хваща на плувка или дъно. За този вид рибарите се запасяват с лека въдица. За стръв на черна мряна можете да използвате различни организми като червеи, ручейници, варено жито, тесто.

У нас бялата мряна се лови предимно на дъно. Добре е ловът да стартира рано сутрин или надвечер. За лов на бяла мряна се изискват стабилен прът и здрави тежести, които да издържат на силното течение. За замятане се подбира зона с каменисто или глинесто дъно.

Подходяща стръв за бялата мряна през горещите дни се явяват сварено жито, царевица, тесто, сирене, кашкавал. При по-студено време рибарите залагат на червеи, пиявици, дребни охлювчета, попови прасета.

Почистване на мряна

Мряната се измива добре на течаща вода. След това се почиства старателно от люспите. Премахва се главата и опашката. Разрязва се на две през гърба и се освобождава от вътрешностите. След това месото се измива още веднъж и се подсушава. То може да бъде осолено или приготвено по първоначален замисъл. Когато при почистване в рибата се открие хайвер, е препоръчително да бъде изхвърлен, тъй като според някои мнения той може да бъде отровен в определени периоди.

Готвене на Мряна

Черната мряна притежава крехко и апетитно месо, което има стегнат вид е леко на вкус. Положително негово качество е липсата на натрапчива миризма. Другият важен момент при този вид риба е, че костите лесно се отделят от месото. Съществуват различни начини за приготвяне на черната мряна, но според гастрономите тя е най-вкусна пържена.

Печена мряна

В различните рибни специалитети тя се овкусява най-добре с черен пипер, червен пипер, чили, соев сос и бяло вино. Бялата мряна не отстъпва по кулинарни качества на своята родственица. Месото е вкусно и се съчетава отлично със зеленчуци. Единствено малките досадни кости на рибата могат да ви откажат от нея. Бялата мряна е много вкусна печена на фурна, задушена във фолио или изпържена в тиган.

Ползи от мряна

Похапването на мряна, освен че е наслада за сетивата, е пиршество и за организма, тъй като той се снабдява с полезни вещества, на които е богата всяка риба - витамини А, В1, В12, D, Е и др. Консумацията на мряна подобрява работата на мозъка и сърцето. Освен това рибата е диетична, така че би била отличен ваш съюзник в борбата с излишните килограми.

Разгледай и рецептите с мряна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен