Лидия Матичио Бастианич е родена в Пула, Истрия през 1947 година. Родното й място, североизточното крайбрежие на Адриатическо море, дълги години е принадлежало на Австро-Унгарската империя.
В годината на раждане на Лидия, Истрия е била италианска територия. Днес областта е разделена между Хърватия и Словения, смесвайки наследството на славянската и италианската култура, което прави това място уникално по рода си.
Тази двойственост оказва голямо влияние както върху Лидия, така и върху подхода й към храната. Тя не само израства в нюансите и ароматите на двете кухни, но знае отлично как да ги накара да работят безотказно заедно.
Тя не се притеснява ни най-малко да смесва любовта си към тестените изделия със страстта към кисело зеле. Точно това й качество я прави толкова обичана от американската публика, с която всеки ден споделя своите рецепти.
И въпреки че представата за италианските семейни жени е, че те прекарват целия си ден в готвене, Лидия може да убеди всеки, че това не е така.
Най-разпространените й рецепти с пилешко се приготвят за по-малко от 30 минути, а са в състояние да нахранят цяла фамилия.
Прочутата кулинарка е собственик и главен готвач на 4 от най-добрите ресторанти в САЩ. Освен това, с течение на годините основава и продуцентска компания, която излъчва нейните собствени готварски предавания.
Кариерата й обаче съвсем не се изчерпва с това. Тя има собствена линия сосове, които могат да се намерят във всеки хранителен магазин. Авторка е на осем готварски книги, пет от които са придружени от серии, излъчени в телевизията.
Лидия Бастианич несъмнено е една от най-обичаните готвачки в Америка. От класическите сосове за паста до вкусните десерти, нейните рецепти са променяни и актуализирани стотици пъти, за да станат максимално лесни и апетитни.
Интересен факт е, че всяко едно ястие, което предлага италианката, е съставено само от сезонни продукти. Тя неведнъж е споменавала колко е важно хората да се съобразяват с даровете на природата и да ги използват целесъобразно.
Коментари