Името на Волфганг Пук несъмнено е символ на постиженията в ресторантьорството и кулинарното изкуство. Той е роден през 1949 година в Австрия и е насърчен от майка си да се захване с готварство.
По онова време тя е главен готвач в малък австрийки ресторант в родния му град. Благодарение на нея, Волфганг започна официалното си обучение едва на 14-годишна възраст.
Като млад готвач той е работил в някои от най-големите ресторанти във Франция, включително и в Максим в Париж, както и в притежателя на 3 звезди Michelin - L'Oustau де Baumanière в Прованс.
На 24-годишна възраст заминава за Америка. Първият си собствен ресторант, Spago, Волфганг Пук създава през 1982 година в западен Холивуд.
Макар все още неуверен в собствените си възможности, само за няколко месеца известният готвач се превръща в истински кулинарен феномен.
Неговите ранни ястия, сред които пица с пушена сьомга и хайвер и крехко агнешко с розмарин, се прочуват не само в Лос Анджелис, а и навсякъде по света.
Точно този ресторант донася на Волфганг отличие за Ресторант на годината през 1994 година, както и наградата Най-добър готвач на годината през 1991 и 1998 година. Всъщност майстор-готвачът е единственият кулинар в света, който печели престижното отличие два пъти.
Към днешна дата австриецът е собственик на 15 елитни ресторанта в САЩ, но кариерата му не се изчерпва само с това. Той продава цялостно кухненско оборудване по телевизията, а на вкусните му сандвичи имат щастието да се насладят милиони туристи, тъй като готвачът има договори с почти всички големи летища в Америка.
Всички тези начинания му донасят годишен приход от 16 милиона долара, което го прави втория най-богат готвач в света. Ако пък някога сте се чудили кой е човекът, който гощава всички звезди на наградите Оскар, отговорът надали ще ви изненада.
Блини с пушена сьомга, пилешки пай с черни трюфели и червена риба на пара с тайландски подправки са само част от вкусотиите, които Волфанг Пук сервира на знаменитостите. Той е и човекът, който стои зад прочутите мини шоколадови Оскари, покрити със златен прашец.
Коментари