Рубин
Rubin

Рубин

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Рубин
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
11.00 лв.
Виж ››

Рубин представлява червен хибриден червен сорт грозде, получен при кръстосване на сортовете небиоло и сира. Той е селектиран у нас.

Рубинът лесно се разпознава. Той притежава среден овален, петделен лист, чиято повърхност е гладка. Дръжката е недълга, гладка, обагрена в червено. Цветът е двуполов. Гроздът на рубин е със среден размер. Наподобява конус. Дръжката му е жилава, сравнително дълга и дебела. Зърното на рубина не е особено едро. То е заоблено и оцветено в тъмносиньо. Месото е сочно и с балансиран вкус. То е покрито от жилава кожа, която съдържа пигмент и танини.

Той вирее успешно върху хълмисти зони, като има нужда от дълбоки и плодородни почви. Смята се, че този сорт не е много студоустойчив. Ако лозовите насаждения виреят в благоприятна среда, се наблюдава силен растеж. През месец септември гроздето трябва да бъде обрано. Моментът на бране трябва да се предвиди внимателно, тъй като гроздето бързо натрупва захари, но пък лесно губи киселини.

Добивът е среден, като от декар се получава малко над 1000 кг грозде. Положителна черта на сорта е, че издържа на гниене и не се напуква. Рубинът образува захари до 25 процента. Когато зърната стафидират, захарността достига до дори до 30 процента. От него се добиват десертни и трапезни вина, чието качество не може да не се забележи.

История на рубин

Рубин е сред интересните и популярни сортове. Този сорт е създаден у нас и по-конкретно в Института по лозарство и винарство в Плевен. Получен е след кръстосване на сортовете небиоло и сира (шираз) през 1944 година. На голяма популярност обаче рубин започва да се радва чак след 50-те години.

По това време получава признанието на Държавната сортова комисия. Бива разпространен предимно в Пловдивско. Неголеми насаждения е имало и в района на Ивайловград. Към днешна дата се радваме на значителни насаждения, разпръснати из страната. Рубин започва да придобива все повече почитатели и дори е на път да измести мавруд от мястото на най-тачен червен местен сорт от българите.

Вино Рубин

Производство на рубин

Производството на рубин е процес, които изисква повишено внимание. Както вече споменахме, трябва да се избере точният момент за гроздобер, тъй като бързо образува захари, но и бързо загуба киселини. За направата на качествено вино е нужно да се изчака моментът, в който зърната са увехнали частично. Така се получава по-силен аромат и по-лесно се извлича материал от ципите на зърното.

След това се подлага на разнообрази режими на ферментация. Така идва ред за отлежаване на материала. За целта се поставя в дървени каци. Обикновено те са от дъбови дъски. В дървените съдове се осъществява малолактичната ферментация, която е резултат от метаболизма на млечно-киселите бактерии. Прилагането на различни практики за винификация допълнително подобрява качеството на гроздовия еликсир.

Характеристика на рубин

От този сорт грозде се добиват трапезни, сухи и десертни вина с отличително качество. Ще познаете младите и неотлежали вина по наситения им рубинен цвят. Освен това за тях е характерен и ароматът, напомнящ дребни плодове като малина, вишна, череша, черница, смокиня, стафида и малина. Ако виното е отглеждано в дъбова бъчва, се появяват и други нотки. При някои видове присъства едва доловим аромат на ванилия, люляк и пикантни подправки като черен пипер.

Мнозина производители си служат и с прибавянето на различни билки за доусъвършенстване на вкуса. При някои вина е възможно наличие на благородна утайка. Отпиете ли от рубин, веднага ще усетите свежестта и плътността на виното. Впечатление правят и стегнатите танини. Когато виното отлежи, те започват да омекват. Ето защо експертите са на мнение, че ценителите трябва да се спират на вина, отлежали поне 5 години.

телешки медальони

Поднасяне на рубин

Рубинът се поднася в традиционните чаши за вино със столче, благодарение на който най-добре се разкриват всички характеристики на качественото вино, включително цвят, вкус и аромат. И тук присъства правилото, че съдът не бива да се пълни до горе, а само до средата. Въпреки че виното се консумира заедно с различни блюда, е добре да се поднесе малко по-рано. Като при сервиране температурата на напитката трябва да е в рамките на 16-18 градуса. Отпива се бавно на малки глътки.

Иначе най-подходящата добавка за рубин са червените меса, които така добре допълват вкусовите качества на виното. Изберете пържоли от телешко или говеждо месо, подправени с ароматни подправки и със сигурност няма да сбъркате. Сред перфектните добавки са:

- Пълнени телешки гърди;

- Телешки медальони с лимонов сок;

- Телешко с грах и ориз.

Също така можете да комбинирате виното с Говеждо с дюли или пък с Печено говеждо. Любителите на сухите мезета го съчетават и с различни видове луканка.

Съхраняване на рубин

Виното от сорта рубин се съхранява, както повечето червени вина. Най-подходящите места за целта са изби, но разбира се, няма как всеки да има подобно местенце в дома си. Ето защо трябва да се подбере помещение, което да е тъмно и където температурата да в рамките на 15-18 °C. От значение и влажността на въздуха, защото при ниска влажност коркът, от който е направена тапата на бутилката, се свива и така в напитката навлиза кислород. Това пък, от своя страна, ще доведе до понижаване на качеството на виното.

Ако по някаква причина получите вино, което не е в стъклена и тъмна бутилка, веднага го прехвърлете в такава, тъй като ако течността престои в светъл съд, променя цвета си. Когато имате отворена бутилка и не смятате да консумирате напитката веднага, можете да затворите съда с гумена тапа.

Качеството на виното ще се запази около пет дни. С такова приспособление бихте могли да се сдобиете лесно от някоя търговска верига. Ценителите на вино съветват тази напитка да не бъде поставяне в хладилник, тъй като това не би се отразило положително на нейните характеристики.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес