Каберне Фран

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Каберне фран
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Каберне фран /Cabernet Franc/ представлява червен сорт грозде, който се употребява във винопроизводството. Особено популярен е във Франция, но се среща още в Калифорния /САЩ/, Австралия, Италия, ЮАР, Чили, Нова Зеландия и Швейцария. Сортът е познат още с наименованията Carmenet /кармене/, Bouchet /буше/, Bouchy /буши/ и др.

Листата на каберне фран са зелени, средно големи, триделни до петделни, сравнително груби, от долната си страна покрити с мъх. Гроздовете могат да са с различна големина. Те са с цилиндрична форма и не са особено стегнати. Зърната са по-скоро дребни, заоблени. Оцветени са в тъмносиньо. Месестата част е сочна, покрита с дебела и плътна кожица, по която има обилен восъчен налеп.

Плодовете на каберне фран се влагат в производството на трапезни, подсилени и десертни вина. От тях се приготвят и сокове. Използват се и при правене на купажни гроздови еликсири. В зоната на Бордо, Франция най-често се комбинира с Каберне Совиньон и Мерло, като количеството на каберне фран обикновено не е преобладаващо.

Според лозарите каберне фран е сорт, спадащ към лозите, които се стопанисват сравнително лесно. Той покарва около две седмици преди каберне совиньон и по тази причина е застрашен от по-ниските температури през пролетните месеци. При този сорт може да се появи трудност с оплождането, ако температурите са ниски и влажността е висока по време на цъфтежа. Заплаха за сорта се явяват още сивото гниене и маната, към които той е чувствителен.

История на каберне фран

Каберне фран

Корените на този сорт грозде се търсят в югозападните предели на Франция. Предполага се, че то се е появило там около седемнадесето столетие. Родствената връзка на каберне фран и каберне совиньон е нищена от учените дълго време. Все пак след проведен ДНК анализ става ясно, че каберне совиньон произлиза от кръстосването между каберне фран и совиньон блан. Освен това специалистите са на мнение, че тяхното кръстосване се е осъществило без намесата на човешка ръка.

Към днешна дата сортът е широко разпространен. Само в родината си той заема цели 37 500 хектара. В района на Бордо площта на насажденията възлиза на близо 14 000 хектара. Всъщност почти толкова площ е засадена и с каберне совиньон. Другата френска област, в която този сорт грозде е изключително популярен, е средното течение на Лоара. Лози с каберне фран са известни и в О-Пеи.

Каберне фран е широко разпространен сорт и в Италия. Интересно е, че там сортът значително отскоро започва да се отделят от каберне совиньон. Отглежда се в Южен Тирол, Трентино и Венеция и др. В САЩ също се отглеждат масиви с каберне фран. Тази дейност се осъществява на територията на Калифорния, където присъстват близо 1000 хектара. Същата площ е засадена с този сорт и в Австралия.

Характеристика на каберне фран

Вече стана ясно, че вината, приготвени от каберне фран, са трапезни, подсилени и десертни. Те притежават червеникав цвят. Оцветяването при този вид е по-слабо, отколкото при каберне совиньон. При първия сорт също така е по-малко количеството на танини. Вината от каберне фран са меки и пивки. А уханието им е просто завладяващо. В него се съдържат нотки на дребни горски плодове, сред които къпини, касис, малини, боровинки. При някои вина се усеща и аромат на билки.

Що се отнася до отлежаването на вината, то се отразява чудесно на уханието им. Гроздовият еликсир придобива някакъв нюанс, напомнящ за ароматни подправки и мускус. Някои от производителите добиват вина, които се отличават незабравим с вкус и ухание на ягода и банан. Някъде се получават вина, които имат аромат на шоколад, зелени чушки, суров картоф и др. Като ароматът на зелена чушка се получава, когато плодовете са недобре узрели.

Поднасяне на каберне фран

Патешки шишчета

Виното от каберне фран се поднася леко охладено. Температурата му трябва да е около 16 °C, ако виното е по-тежко. Ако е по-леко, температурата трябва да е малко по-ниска. Можете да сервирате виното в класически чаши за червено вино. Този тип чаша няма толкова хармонична структура, колкото другите. Тя е разширена в долната си част, но в зоната към столчето рязко се стеснява. Стеснена е още и в горната си част. Тази структура позволява да се доловят всички впечатляващи качества на червените вина.

При комбинирането на каберне фран имате богат избор от ястия. Можете да предпочетете печен дроб, приготвен по различни начини. Задължително трябва да пробвате:

- Задушен дроб с домати;

- Свински дроб в було;

- Свински дроб по селски.

Ако се спрете на специалитети от агнешко месо, също ще останете приятно изненадани.

Можете да съчетаете питието с адана кебап, агнешки котлети, а също и с ароматно агнешко бутче.

Вкусотиите от телешко месо също не са за подценяване. В случаи че сте сред почитателите на птичето месо, можете да се спрете на блюда от патешко или гъше месо като патешко магре, патешко на фурна и печена патица.

Ако пък предпочитате да комбинирате гроздовия еликсир с млечни продукти, то тогава можете да подберете някакъв вид сирене. Най-добре се придържайте към по-зрелите сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес