Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на пармезан

Кулинарна употреба на пармезан

Пармезан

Вкусното италианско сирене има доста по-различен вкус от нашето българско сирене. Препоръчително е да купувате парче пармезан, което да стържете непосредствено преди да го добавите към някакво ястие, сос, салата и пр. По този начин ще можете напълно да се насладите на вкуса му и ще усетите превъзходния му аромат.

Пармезанът често се използва за добавка към спагети, ризото, различни видове супи, салати. В Италия сиренето е съчетавано с плодове – най-често това са смокините и крушите. Друг начин, по който италианците консумират пармезана, е като трапезно сирене – комбинират го с вкусен хрупкав хляб.

Ако искате да консумирате пармезан с вино, обезателно подберете червено. Подходящи за вина, като Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon), Пино ноар (Pinot noir), Каберне фран (Cabernet Franc), Мерло, Кианти Класико, Риоха и други.

Спагети с Пармезан

Когато се сервира към вино или хляб, сиренето се нарязва на тънки парченца. Поднесено по този начин италианското сирене, което е популярно в целия свят, може да се консумира и с плодове или сладка.

Ако искате да го добавите към тестени изделия или към салата (без значение дали плодова или зеленчукова), пармезанът трябва да бъде задължително настърган. Много често италианското сирене се използва за подправянето на различни видове паста, месо.

Когато се поднася със супа, ризото, паста, пармезанът се настъргва върху ястието. Италианското сирене е основна част от популярния сос песто. Сосът е направен на основата на босилек, зехтин и сирене – класическият вариант Pesto alla Genovese се приготвя със сирене пекорино, но има и много рецепти, в които пекорино е заменено с пармезан или Грана падано.

Сирене Пармезан

Предлагаме ви една рецепта на популярният сос песто – за него ще ви трябват около 60 г босилек, 3 – 4 скилидки чесън, по 100 г кедрови ядки и пармезан, 200 мл зехтин и подправки – сол и малко черен пипер.

С пасатор смелете кедровите ядки и босилека, след което добавете скилидките чесън, отново разбийте и когато сместа се уеднакви, изливайте по малко от зехтина. Разбърквате, посолявате, добавяте и черен пипер и накрая изсипвате пармезана.

Ако желаете, направете соса и в хаванче – за целта трябва да стриете идеално босилековите листа, технологията по-нататък е същата. Съхранявайте в хладилник и подправяйте с него пици, месо, салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest