Глутатион
GlutathioneGlutation

Глутатион

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Глутатион

Глутатионът представлява вид протеин, който човешкото тяло синтезира от три аминокиселини – цистеин, глицин и глутаминова киселина. Глутатионът е жизненоважен антиоксидант, намиращ се във всяка една клетка на организма, а една от най-важните му задачи е поддържането на оптимална клетъчна функция.

Функции на глутатион

Както стана ясно, глутатионът е във всяка една клетка, но най-високите негови концентрации са в черния дроб, сърцето и мускулната тъкан. Бързо се синтезира в бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт и други тъкани.

Глутатионът обезврежда директно реактивните форми на кислорода, добре познати като свободни радикали. Това му качество го прави може би най-мощния познат до момента антиоксидант, който забавя процесите на стареене в тялото. Глутатионът обезврежда и изхвърля токсини, метаболити на лекарства и тежки метали. Тъй като бъбреците и черният дроб са най-изложени на действието на различните отрови, нормално нивото на антиоксиданта е най-високо в тях.

Глутатионът действа и като имуностимулант, помагайки за образуване на фагоцити и лимфоцити – двата основни вида клетки в имунната система. Функциите на глутатиона съвсем не свършват дотук. Той отговаря за транспортирането и действието на някои важни аминокиселини и витамини като С и Е. Глутатионът регулира функции като синтез на различни протеини и ДНК, както и активирането и регулирането на различни ензими в тялото.

При някои белодробни заболявания като ХОББ и бронхит именно глутатионът предпазва белите дробове от окислителните процеси като намалява секрецията и облекчава болестни симптоми.

Макадамията съдържа глутатион

Ползи от глутатион

Подобно на останалите антиоксиданти основната роля на гултатион е да защитава клетките от свободните радикали. Когато в тялото има сериозен недостиг на глутатион, човек е изложен на повишен риск от сърдечно-съдови болести, възпалителни проблеми, дисфункция на черния дроб, мускулна умора, рак и заболявания, характерни за хора в напреднала възраст като Алцхаймер и Паркинсон.

За разлика от останалите антиоксиданти, глутатион е вътреклетъчен, което означава, че той съществува в самата вътрешност на клетките, което му дава уникалната възможност да увеличава активното действие на другите антиоксиданти. Казано по друг начин – глутатионът не само дава собствените си ползи за здравето, но и оптимизира ползите за здравето на останалите антиоксиданти. Поради тази причина много често глутатионът се нарича главен антиоксидант.

Дефицит на глутатион

Дефицитът на глутатион не разболява, но ускорява процесите на стареене в тялото и отслабва имунната система. Обикновено когато човек е здрав, тялото е способно да синтезира достатъчно глутатион, за да покрие своите дневни нужди. С течение на годините обаче производството започва да спада с около 10-15% на всеки десет години след 20-та година на човек.

Отделно от всичко това начинът на живот и храненето също могат значително да намалят неговото ниво. Негативно въздействие оказват алкохолът, лекарствата, рафинираните храни. Глутатионът може да се изчерпа и от стрес – както психически, така и физически, като към втория спадат и тренировките с тежести.

Пушачите също са застрашени от дефицит на глутатион, защото пушенето увеличава нуждите на организма от глутатион.

Прием на глутатион

Поддържането на високи нива на глутатион в тялото не само забавя процесите на стареене и ще стимулира имунната система, но и ще даде повече издръжливост, енергия и по-бързо възстановяване. Приет директно, глутатионът не се усвоява добре, защото храносмилателната система го разгражда до трите му съставни аминокиселини, поради което се приемат добавки, явяващ се негови прекурсори.

Аспержите са източник на глутатион

Един от най-ефективните такива е N-ацетил цистеинът (NAC). NAC представлява ацетилна форма на аминокиселината цистеин, която се характеризира с много по-голяма усвояемост. Дозировката варира от 500 до 2000 мг, като в повечето случаи 500 мг са напълно достатъчни за антиоксидантна защита на тялото. При хора, които тренират интензивно с тежести или са изложени на стресови фактори и вредни вещества, дозировката може да достигне до 1000 мг. За по-добро усвояване се приема заедно с храна.

Много високи нива от NAC не са препоръчителни, защото действа като антиоксидант и може да причини симптоми като гадене, повръщане и болки в стомаха. Същевременно може да се повиши и нивото на хомоцистеина, който се счита като причина за възникване на някои сърдечно-съдови заболявания. Най-общо казано, доза над 2000 мг дневно не само няма да помогне, но е възможно да навреди, затова не бива да се превишава.

Източници на глутатион

Храните с най-високи нива на глутатион в състава си са боровинки, авокадо, броколи, аспержи, картофи, зелен чай, домати, моркови, кисело мляко, портокали, пуешко месо, тиква, сьомга, спанак, соя, овесени ядки и други. Аспержите са най-добрият източник на глутатион от всички плодове и зеленчуци.

Много изследвания сочат, че дълголетниците са с високо ниво на глутатион в кръвта, но той намалява с течение на възрастта, което налага неговия прием. Хората, които не искат да приемат добавки, трябва да консумират гореизброените храни, за да си гарантират здраве и дълголетие. Важно е да се отбележи, че в готвените храни нивото на глутатион намалява, затова най-добре е да се набавя от пресни храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес