Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Бамята е противоракова храна

Бамята е противоракова храна

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Бамя Сурова

Ракът е заболяване, което по-лесно може да се предотврати, отколкото да се лекува. А много храни имат противоракови свойства и могат успешно да помогнат на организма да се пребори с раковите клетки. Най-полезни са те в своя суров вид, тъй като в това състояние са най-богати на хранителни вещества.

Една от тези храни, бореща се активно със заболяването, е бамята. Тя има зелен цвят и цилиндрична заострена форма.

Бамята е зеленчук, открит преди 3 500 години в Етиопия. Добива широка популярност през средните векове първо в Северна Америка, след което сортът се разпространява и в Европа, Азия, Южна и Централна Америка.

Бамя

Полезните свойства на бамята са слабо известни. А всъщност са много и изключително ползотворни. Най-важно може би е съдържанието на мощно съединение, помагащо при борбата с рака и сърдечно-съдовите заболявания. Това се дължи на високото съдържание на глутатион, който атакува рака по два начина.

От една страна той е силен и мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали, които увреждат здравите клетки и ги карат да се превръщат в ракови. Антиоксидантите подпомагат нормалното функциониране на имунната система.

Бамя със Сирене

От друга страна, глутатионът който се съдържа в бамята не позволява на други карциногени (причинители на рак) да увреждат ДНК-то. Доказано е, че хората, приемащи големи количества глутатион имат 50% по-малък шанс от развият рак. Той помага още и за укрепването на имунната система и прочистването на черния дроб.

Освен тези си уникални свойства, то бамята може да се похвали и с високи нива на съдържание на витамините A, C и K, калций, магнезий, калий, фолиева киселина и фибри.

Магнезиево съдържание в комбинация с витамин С има способността да предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, като понижава кръвното налягане. Бамята може да помогне и в борбата с хроничната умора.

Днес в Америка бамята е на първо място в списъка с противоракови храни. Там лекарите съветват всеки ден да се пие чаша вода, в която е варена бамя.

Напитката подсилва лигавиците и имунната система. Образуването на червени кръвни телца се активира и "заспалите мозъчни клетки" се събуждат с нови сили. А високото съдържание на минерални вещества поддържа стабилно кръвното налягане и кръвообращението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Христинка
Христинка
Аз си правя бамята както киселите чушлета, в бурканчета с захар, сол, аспирин, оцет и вода. Престояват на слънце няколко дни и се прибират.
27.10.2013 21:57