Бамята е зеленчук, който се използва в кулинарията по цял свят. Добре позната е и у нас още от древни времена. Тя притежава специфична слузеста тъкан и поради това не се нрави на всеки. Вероятно малцина са тези, които биха казали, че именно бамята е любимият им зеленчук.
И въпреки, че не блестят с невероятни вкусови качества, малките шушулки могат да се похвалят с богата хранителна структура и редица полезни вещества. Какви са ползите от консумацията на бамя?
Бамята е чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри, витамини А, В, С, Е и К и фолиева киселина, която е особено необходима за храненето на бременните жени, тъй като помага за развитието на плода. В състава участват още желязо, манган и магнезий, както и така важният за зъбите и костите минерал - калций.
Шушулчестият зеленчук е с ниско съдържание на калории, което го прави подходяща здравословна храна за хора с наднормено тегло. Притежава антиоксидантни и противогъбични свойства, които подобряват цялостното здраве и засилват имунната система. Освен това влакната, с които шушулките са снабдени, помагат за понижаване на холестерола, което допринася за здравето на сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
Благодарение на фибрите и множеството хранителни вещества, които се съдържат в бамята, тя се грижи за дебелото черво и на храносмилателната система като цяло. Зеленчукът има и антидиабетни свойства и успешно нормализира нивата на кръвната захар в организма.
Бамята е полезна за хора с респираторни проблеми, като астма например. Благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, съдържащи се в нея, тя действа ефективно при лечение на заболяването и доказано облекчава неговите симптоми.
Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което засяга 4-10% от световното население. Симптомите на астма са: затруднено дишане, свиркащи хрипове, задух, усещане за тежест или стягане в гърдите, кашлица.
Редовната консумация на бамя носи още ползи за здравословното състояние на човека - помага за предотвратяването на бъбречни заболявания, подобрява здравето и зрението на очите, поддържа кожата здрава и млада, подсилва костите и влияе благоприятно върху кръвосъсирването. Затова не подценявайте ценните качества на този зеленчук, а по-често го включвайте в ежедневното си меню.
Коментари