Аквавит представлява високоалкохолна скандинавска напитка, която съдържа около 40% алкохол. Името и идва от латинсокто aqua vitae – вода на живота.
Ако трябва да се определи вкусът на тази напитка, мнозина ще кажат, че е нещо средно между джин и ароматизирана водка. Аквавитът не е много популярна напитка в световен мащаб, но въпреки това има богата история и традиции в производството.
Родината на аквавита е Дания, където възможността за дестилация е позната още през 15 век. Въпреки своя датски произход обаче аквавитът се е превърнал в нещо като регионална напитка на Скандинавия и днес голяма част от най-популярните марки се произвеждат в Норвегия. Най-много регистрирани марки обаче има във Финландия – около 20 на брой.
Характеристики на аквавит
Както водката, така и аквавит се прави от ректифициран спирт (основно от картоф), а при определени марки може да се произвежда и от зърнени култури. За ароматизирането на аквавита основно се използва ким, но в някои марки добавят резене, копър, кимион и дори кора от горчиви портокали. Аквавитът, произведен във Финландия, се ароматизира с канела – специфична особеност само за тази страна.
Разликата между аквавит и всички водки с аромат, е че докато при вторите се извличат ароматите на растителните компоненти чрез накисване, то при аквавита те се добавят и редистилират (също както е при джина).
По-наблюдателните хора ще забележат, аквавитът се среща с различно изписване на наименованието – Akvavit или Aquavit. Интересно е, че и двете наименования са за една и съща напитка. Вкусът е един и същ, но става въпрос по-скоро за регионални различия.
![Бутилка Аквавит](/files/lib/300x225/aquavit1.webp)
Така например с наименованието Aquavit се обозначава напитката в Норвегия, докато в Дания се нарича Akvavit. И в двата случая обаче наименованието означава едно и също нещо – водата на живота.
Марки Аквавит
Най-популярната марка аквавит в света е Aalborg Akvavit, изобретен от Исидор Хениус. Характериза се с 45% алкохолно съдържание и аромат на ким. Марката се възприема като абсолютен еталон за качество. В Норвегия водещите марки са Loiten Export и Lysholm – и двете се произвеждат от картофи, ким и някои други аромати. Това, което отличава тези две марки аквавит от всички останали, е много интересният им начин на отлежаване. И двете отлежават бъчви, които задължително са обиколили света с кораб.
Поднасяне на аквавит
Независимо от това какво пише на етикета, местните хора възприемат тази напитка просто като шнапс – дума, която идва от старонорвежки и означаваща в буквален превод да гаврътна. Това трябва да подскаже и как се пие напитката – много изстудена и в малък шот. Най-добър вкус има аквавитът, който е охладен до -18 градуса.
Скандинавците винаги консумират аквавит с храна. Традиционно всеки присъстващ на масата трябва да стане прав и да вдигне на тост, след което всички пият на екс. Препоръчва се аквавитът да се консумира чист, заедно с някаква храна. В някои случаи се използва като съставка на коктейли. Най-добре се съчетава с морски дарове и сосове, които са подправени с копър. Мнозина от норвежците считат аквавита за коледна напитка, след която си допиват с бира.
В традиционната кухня на Норвегия аквавитът се използва при приготвянето на сладкарски изделия. Той се добавя като ароматизатор на торти и различни сладкиши. С него се ароматизират шоколади и бонбони. В някои рецепти пъстървата се готви с аквавит, като се смята, че така рибата получава уникален вкус и аромат на алкохол.
Много интересен аспект в консумацията на аквавита е, че той се пие с много миризливата риба ракфиск – пъстърва или сьомгаова пъстърва, която се поръсва със сол и след това ферментира в саламура за период от няколко седмици до цяла година. Всеки ноември месец норвежците организират фестивал на ракфсик в град Фагернес. Там хората хапват миризливата риба, след което я поливат с огромни количества аквавит. Местните обясняват, че той убива иначе много специфичната миризма.
![Пъстърва](/files/lib/300x225/trout-sauce-celery.webp)
Въпреки че аквавитът е неизменна част от скандинавската култура, неопитният чужденец е хубаво да се знае, че напитката е много силна и прекомерната употреба може да доведе до много тежък махмурлук.
Производство на аквавит
Ще ви предложим една сравнително лесна рецепта за производство на аквавит.
Необходими продукти: 1 стрък копър, 3 шушулчици кардамон, 250 мл водка, кората от половин лимон, 1 звездовиден анасон, ½ ч.л. ким, ¼ ч.л. копърово семе.
Начин на приготвяне: Сипете водката в подходящ буркан заедно с резенчетата лимонова кора и копъра. Оставете да престои така един ден на стайна температура. След това отстранете копъра и лимоновата кора. Добавете към водката кима, копъровото семе, анасона и отново я оставете да престои 24 часа на стайна температура. Накрая прецедете напитка, затворете я в подходящ стъклен съд и може да я съхранявате до половин година.
Ползи от аквавит
Много интересен факт е, че високоалкохолната напитка аквавит в миналото се е смятала за лек и профилактика на алкохолизъм. През 60-те години на миналия век е бил популярен като средство за подобряване на сърдечната дейност, разширяването на кръвоносните съдове и увеличаване притока на кръв.
Тъй като населението на скандинавските държави използва аквавита като средство за подобряване на храносмилането и дори смятат, че помага за абсорбирането на мазнините от храните, той е неразделна част от тежките празнични трапези, когато традиционно се прекалява с храната.
Аквавитът се използва и за затопляне на организма при преохлаждане. Той може да се добавя към топлия чай.
Коментари