Сотол

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Сотол

Сотол /Sotol/ представлява дестилирана алкохолна напитка, която произлиза от Мексико и южните предели на САЩ. Питието се прави от растението Dasylirion wheeleri, което е известно като сотол и пустинна лъжица. Dasylirion wheeleri вирее в Мексико, Ню Мексико, Аризона, Тексас и др. Счита се са традиционна напитки в щатите Чихуахуа, Дуранго и Коауила де Сарагоса.

Това растение представлява вечнозелен храст, който се развива сравнително бавно. Dasylirion wheeleri има стабилен ствол, който може да нарасне до повече от 40 сантиметра. Листата на растението са сиво-зелени, силно издължени, мечоподобни, разперени във всички посоки, снабдени с бодлички. Те могат да нараснат от 35 до 100 сантиметра. Обагрянето на цветовете на растението показва неговия пол. Женските най-често са обагрени в розово до лилаво, а мъжките - в бяло. Плодът представлява овална суха капсула, дълга от 5 до 8 милиметра, съдържаща едно семе.

Dasylirion wheeleri обикновено се отглежда като декоративно растение. То предпочита топлия климат и по тази причина продължителните застудявания не му се отразяват особено добре. Вирее най-успешно в оранжерии. Листата на растението се използват от местните народи за украса, а също така от тях се тъкат кошници. Служели и за храна. Напоследък обаче растението се използва най-вече за производство на спиртната напитка Сотол.

История на Сотол

Растение, от което се произвежда Сотол, е било силно почитано от местните хора още преди хиляди години. За това свидетелстват рисунки по стени, където то е изобразено. Освен това по време на разкопки са открити кошници, въжета, постелки и други предмети, доказващи, че растението е било важен ресурс за населението на съвременно Мексико.

Иначе самият алкохол Сотол има дълга история. Още чихуахуанските индианци произвеждат напитка от сока на растението Dasylirion wheeleri преди около 800 години. Тя можела да се сравни с бира. Видът на Сотол е завършен през шестнадесети век, когато испанските колонизатори започват да показват европейският метод за дестилация. Така най-после налице е напитката, която познаваме в наши дни. В началото и тя я е гледана с недоверие от европейците, но днес има световно признание също като текилата и мескала.

Растение Сотол

Производство на Сотол

Производството на Сотол не е лека задача. Най-малкото защото отнема около 15 години, докато Dasylirion wheeleri узрее така, че от него да се получи алкохолната напитка. Освен това от едно растение може да се добие алкохол, колкото само за една бутилка. За разлика от растението агаве, което цъфти само веднъж в живота си, Dasylirion wheeleri разцъфва веднъж на няколко години.

Когато растението съзрее, с него се процедира както с агаве, когато от него ще се добива текила. Отстраняват се листата, за да може средната част да наедрее. Сърцевината се нарязва и подлага на термична обработка.

След това добитата течност се смесва с вода, за да може да протече ферментация. Идва ред и на дестилацията. Тя се осъществява 2 или три пъти, в зависимост от съответния продукт. После алкохолът може да се остави да отлежи или да се бутилира в специални стъклени бутилки, напомнящи на бъклици.

Видове Сотол

В зависимост от възрастта на алкохол той се разделя в три основно категории:

- Plata (плата) - това е Сотол, който е приготвен съвсем скоро. Притежава леки опушени нотки. Вкусът му е мек и приятен, напомнящ за ментол и ванилия;

- Reposado (Репосадо) - това е Сотол, който е отлежал няколко месеца или най-много година. Той има по-ясно очертан профил от Сотол Плата. Уханието му напомня на ванилия и евкалипт. Вкусът му се асоциира със същите компоненти, както и с варено агаве и сметана;

- Añejo (Аньехо) - това е Сотол, който задължително трябва да е отлежал между една и седем години. Той има най-отчетлив аромат в сравнение с другите две разновидности. Уханието му е цветисто, напомнящо за ароматни билки и бял пипер. Вкусът му пък се асоциира с розмарин, цитруси, мента и кайсия. При дълго отлежаване се променя цветът на алкохола и той придобива златист цвят.

Поднасяне на Сотол

Сотолът може да се поднесе леко охладен до 16-18 градуса, като тази температура се определя от възрастта на питието и може да варира. Разлива се в малки стъклени чаши. При сервиране по желание може да се разрежда с лед.

Коктейли със Сотол

Сотолът се консумира в самостоятелен вид, но може да се смеси и с други питиета като текила, бял ром, джин и водка. Добре се съчетава със сокове от лайм, портокал, лимон, кактус, киви, круши и пъпеш. Той е участник с редица коктейли, от които на човек моментално биха му омекнали краката.

Коктейли

Вижте идея за коктейл със Сотол, с който бихте могли да разчупите обстановката по време на парти.

Необходими продукти: 1 част Сотол, 3 части сок от грейпфрут, 3 части газирана вода, няколко кубчета лед, няколко парчеца портокал

Начин на приготвяне: Сложете в блендер Сотола, сока от грейпфрут и газираната вода. Разбийте сместа и я разлейте във високи стъклени чаши, в които предварително се поставили лед. Украсете чашите с парченцата портокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен