Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Особености и вкусотии от персийската кухня

Особености и вкусотии от персийската кухня

Особености и вкусотии от персийската кухня
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.

Иран, познат в древността като Персия, се намира на границата между Близкия и Далечния Изток и в неговите кулинарни традиции са преплетени продукти от различни краища на света. Храната и готвенето заемат изключително важно място в културата на Иран и са основна част освен от ежедневните удоволствия, и от редица важни празници и церемонии. Ястията в персийската кухня се готвят дълго време на тих огън.

В Иран храните се делят на две групи – горещи и студени. Така се делят и характерите на хората и всеки трябва да подбира храната си, за да балансира своята природа. Основно място в иранската кухня заемат различните видове хляб и оризът.

Смята се, че оризът е пренесен в Персия в древни времена от Югоизточна Азия или от Индийския полуостров. Различни видове ориз в Иран са чампа, расми, анбарбу, садри, ханджари и др. Оризът е основен хранителен продукт в Северен Иран, докато в останалата част на страната главно място заема хлябът. Най-ценните сортове ориз, високо ценени заради аромата си, се отглеждат в северните части на страната.

Поло или пилаф, както го наричат на Запад, е ястие от ориз и различни други съставки. Има много видове поло, най-разпространените от които са багали-поло, лубийа-поло, сабзи-поло и зерешк-поло.

Кебапът е печено на шиш или на скара месо, който се среща в три разновидности: кубиде (смляно месо), джудже-кебаб (пилешко месо на шиш) и барг (овнешко месо). В повечето случаи кебабът се сервира с печени на скара домати.

Особености и вкусотии от персийската кухня

Хорешт е вид задушено ястие с месо, зеленчуци и други съставки. Това ястие, подобно на кебаба, се сервира с "чело" (обикновен ориз).

Най-традиционното иранско ястие е абгушт. Съдържа месо, картофи, фасул, грах, лук, сушен лайм и е подправено с куркума. Абгушт се сервира и като първо, и като основно ястие.

Яденето на абгушт изисква малко умение. Първо, бульонът се изсипва в една купа и се яде с хляб. След това месото и зеленчуците се смачкват в отделен съд и се консумират с пресни стръкове киселец или магданоз и туршия.

Неизменна част от иранската кухня е туршията, която там се нарича "шур" или "торши". Един от най-традиционните ирански десерти се нарича "шолезард". Представлява оризов пудинг, богато овкусен с шафран, розова вода и нарязани бадеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest