Месото от щраус е деликатес, който се добива от най-голямата птица в света. Щраусът /Struthio camelus/ спада към разред Щраусоподобни /Struthioniformes/. Щраусите неслучайно се считат са най-едрите птици на планетата. Те достигат тегло докъм 150 килограма, а понякога и повече. Когато тича, това животно може да развие скорост от 70 километра в час.
Щраусите се срещат свободно в Източна Африка и са отглеждани във ферми на много места по света, включително Южна Африка и Южна Австралия. Такива стопанства се срещат още в Англия, САЩ и континентална Европа. През последните години у нас също се появиха ферми за щрауси. Представители на екзотичния вид се отглеждат в Долна Баня, село Константиново (Област Варна), село Старцево (Област Смолян), село Брестница (Област Ловеч). То е наричаното месото на третото хилядолетие, но всъщност се употребява за хранителни цели от много време.
История на месото от щраус
Смята се, че щраусът населява Земята от милиони години, а месото му се използва от хилядолетия. С течение на времето хората са започнали да му обръщат все по-голямо внимание и да осъзнават, че могат да използват както перата на птицата, така и нейната мас, която открай време служи за различи разкрасителни процедури.
Високо ценени са и яйцата на птицата, от които и днес се приготвят апетитни омлети. Всъщност в миналото на щраусовите пера се е гледало като на истинско съкровище. Малко по малко започва да бъде търсена и кожата на щрауса. Щраусовото месо е било ценено и през Вавилонската цивилизация. Сведения за фермери, отглеждащи щрауси в Южна Африка, датират от втората половина на осемнадесети век.
Неколцина пътешественици описват как местни жители се грижат за питомни щрауси, които се разхождат. През годините щраусовото месо продължава да набира популярност и през 1850 година в Сенегал отваря специализирана ферма. Десетилетие след това Франция също се сдобива с ферма за щрауси. И така бавно, но сигурно щраусовото месо се настанява и в европейската кулинария.
Състав на месо от щраус
Щраусовото месо има много богат състав, в който присъстват мазнини и протеини. Но докато съдържанието на мазнини в него възлиза на едва 0.03 процента, количеството на протеините е цели 22 процента. Този деликатес е източник на селен, фосфор, желязо, калий, мед. В състава му се откриват още витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В6 и др.
Характеристика на месо от щраус
Ще познаете месото от щраус по неговото червено обагряне. То е деликатно и постно. Някои гастрономи го сравняват с телешкото месо, като отбелязват, че щраусовото е по-вкусно. Този деликатес превъзхожда свинското, агнешкото, телешкото, пуешкото и пилешкото месо по още нещо-ниското съдържание на мазнини. То е неизменна част от менюто на най-изисканите ресторанти в света. Заради отличителните му вкусови качества обаче е по-висока и неговата стойност. За жалост, това е причина не всеки да може да си го позволи.
Готвене на месо от щраус
Щраусовото месо не е особено разпространено на българската трапеза, но въпреки това то е широко употребявано в световната кулинария. Приготвя се лесно и подлежи на всякакво овкусяване. Важно е единствено, преди същинското готвене, ципите на месото да бъдат хубаво почистени. Месото от щраус понася отлично всякакви маринати, но опитните кулинари съветват вкусът му да се дообогатява с бяло вино или червено вино.
Добри резултати се получават и ако в марината се включат няколко лъжички бира, лимон сок, мед, соев сос или оцет. Ако сте сред привържениците на уханните стекове, можете да поръсите месото от щраус с подправки като розмарин, салвия, черен пипер, бял пипер, кимион, къри, босилек, чесън или други. Апетитното месо може да се овкусява още със сметана и дребни плодове като къпини, малини, касис и др.
Както споменахме по-рано, щраусовото месо се готви лесно и търпи всякаква термична обработка. Не можем обаче да не отбележим, че най-вкусни стават специалитети, които са приготвени на тиган, скара или фурна. От него се приготвят страхотни пържоли, стекове, запеканки и др. Може да се използва още в салати, супи и яхнии. При приготвянето трябва да се внимава месото да не се запече прекалено много. Добре е да се запази неговата сочност.
Иначе щраусовото месо може да се комбинира с всякакви зеленчуци, в това число домати, чушки, патладжан, тиквички, брюкселско зеле, спанак, лапад, коприва, броколи, карфиол, картофи.
Ползи от месо от щраус
Освен че е екзотично и вкусно, месото от щраус е и полезно. Специалистите съветват то да се консумира най-вече от хора, които страдат от високо кръвно налягане, тъй като доказано нормализира неговите стойности. Освен това щраусовото месо е полезно при анемия, диабет и проблеми на сърдечно-съдовата система. Също така се смята, че е полезно при скоро протекли тежки операции.
То се препоръчва от диетолозите на хора, които се опитват да се справят с излишните килограми, тъй като е нискокалорично. Друго положително свойство на месото от щраус е, че е полезно за очите. Това се дължи на високото съдържание на цинк в състава му. Припомняме, че цинкът играе важна роля за здравето на този зрителен орган.
Коментари