Пръстов лайм
Finger LimePrstenasta Limeta
gotvach.bg»Статии»Плодове»Пръстов лайм

Пръстов лайм

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Пръстенов лайм
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Пръстов лайм /Citrus australasica/ представлява екзотично цитрусово растение от семейство Седевчеви /Rutaceae/. То може да се види в тропическите гори на Източна Австралия. Силно разпространено е в Нов Южен Уелс. Citrus australasica се явява малко дръвче или храст. На височина достига до десетина метра. Листата са зелени, елипсовидни, по-дребни, отколкото при останалите цитрусови растения.

Растението е популярно заради формата на своите плодове, напомнящи пръсти. Те са овалноцилиндрични и достигат дължина от десет сантиметра. Диаметърът им възлиза на около 2-3 сантиметра. Плодовете са тежки около 120-150 грама. Първото, което ще забележите при тях, е тънката кожа.

Интересното при нея е, че тя може да бъде обагрена в най-различи цветове, включително зелено, червено, оранжево, жълтеникаво, кафяво, пурпурно, бордо и дори черно. Всъщност това е един от малкото цитрусови плодове, който може да се види в такова голямо разнообразие от цветове.

Месото на плода е изградено от множество обли секции, които са изпълнени със сок. Тези своеобразни топченца, които са отделени едно от друго, напомнят донякъде на хайвера при рибите. В същото време структурата на пръстовия лайм може да се сравни с тази на нара. Вкусът на месестата част е киселеещ, напомнящ за този на лайм. Уханието, както сами ще се досетите, е типично цитрусово. То се влага в много рецепти от австралийската кухня.

История на пръстов лайм

Въпреки че този уникален цитрус започва да набира голяма популярност едва през последните години, той не е никак нов за човечеството. Хроники сочат, че той е консумиран от австралийските аборигени в продължение на хиляди години. Сигурно е, че растението Citrus australasica се е появило без каквато и да е човешка намеса.

Щастливата звезда на плода обаче изгрява през втората половина на миналия век, когато ученият д-р Джо Фър дарява клончета с пъпки от необикновеното австралийско растение в Калифорнийския университет в Ривърсайд. След това растението започва да се култивира по-сериозно за целите на хранително-вкусовата промишленост.

Състав на пръстов лайм

Пръстовият лайм все още не е добре изучен от специалистите. Все пак вече е известно, че месестата част на плода съдържа калий, витамин В9 и голямо количество витамин С. Пръстовият лайм се оказва източник и на лимонена киселина.

Видове пръстов лайм

Пръстовият лайм присъства в много разновидности, които се отличава с различно обагряне. Известни са и много хибридни форми, сред които по интерес предизвиква Faustrime, който съдържа гени на три вида цутрусови растения. Това растение се явява хибрид между австралийския пръстов лайм и лаймкуат, който, от своя страна, е хибрид между мексикански лайм /Citrus aurantiifolia/и кумкуат /Fortunella japonica/.

Плодовете на Faustrime напомнят много тези на пръстовия лайм. В началото те са оцветени в зелено, но със съзряването пожълтяват. Месестата част при Faustrime има същата структура, както при Citrus australasica, но е сравнително по-сочна, и по тази причина може да бъде използвана със същия успех в кулинарията.

Отглеждане на пръстов лайм

Отглеждането на пръстовия лайм в Австралия значително се е покачило в отговор на голямото търсене на неговите екзотични и вкусни плодове. Това е довело и до сериозно генетично експериментиране с вида. Някои от тях се отглеждат по-трудно от други. В общия случай обаче Citrus australasica не изисква никакви по-специални грижи, отколкото повечето цитрусови растения.

Растението се нуждае от вода и топлина. Не бива да е директно изложено на много силна слънчева светлина. Дръвчето може да бъде нападнато от различни видове оси и гъсеници. Специалистите вземат предвид тези факти и по тази причина създават хибридни форми, които да са далеч по-устойчиви на всякакви вредители.

Готвене на пръстов лайм

Както вече споменахме, екзотичният накиселяващ плод се употребява с охота в австралийската кухня. Кората на пръстовия лайм се обелва и наситнява, за да се получава като подправка, или се хвърля. Най-често се употребява вкусната вътрешност на плода, която в свежо състояние може да се комбинира с почти всякакви продукти, стига полученият вкус да е балансиран.

Пръстовият лайм служи за гарнитура на рибни и месни ястия от пилешко и телешко. Кулинарите, които обичат да експериментира, не пропускат да го добавят и в суши. Плодът може да се вложи и в различни плодови салати, където да се съчетае с манго, помело, киви, сливи и круши. Със същия успех може да се вложи и в салати с авокадо, спанак, домати, краставици и др.

Този вид лайм може да попадне в сокове, нектари, шейкове, сиропи, плодови каши и пюрета. Консистенцията на пръстовия лайм позволява той да се влага в желета, конфитюри, сладка и дори туршии. Всъщност симпатичните му зрънца се оказват чудесно средство за декорация и десерти като чийзкейкове и торти.

Ползи от пръстов лайм

Тъй като самото растение не е добре изучено и ползите от него не са добре разгледани. Ясно е все пак, че като повече цитрусови плодове и пръстовият лайм действа общоукрепващо и енергизиращо. Съдържанието на калий в него обуславя полезното му действие при заболявания като остеопороза, диабет и високо кръвно налягане. Кората на плода пък може се използва при направата на ароматни спрейове, с които се освежава въздуха у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest