Черен ориз
Black RiceCrni Pirinač

Черен ориз

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Ориз черен
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Черен ориз /Black rice/ представлява зърнена култура, която е опитомена в Азия. По тази причина се използва широко в кулинарията на много страни като Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който придобива, след като бъде подложен на термична обработка.

Специфичният цвят на хранителния продукт се обуславя от наличието на антоцианини (пигменти) в състава му. Същите пигменти можем да открием в боровинките и гроздето. Черният ориз е много ценен не само като екзотичен компонент на ястията, но и в качеството си на суперхрана.

История на черен ориз

Черният ориз има много древна история. Древните китайци го наричали императорски ориз. Обикновените хора го приемали за забранена храна, тъй като само императорът и приближените му имали правото да похапват от тъмните зрънца. Строги наказания дебнели всеки поданик, който дръзнал да посегне към блажения ориз. Нерядко осмелилите се били казвани и със смърт.

Защо обаче владетелите толкова много държали да са единствените, които консумират черния ориз? Според тогавашните вярвания малките черни зрънца могат да осигурят дълголетие и здраве, на този който ги похапва. В миналото черният ориз се е приемал и като лечебно средство.

Народните лечители го препоръчвали при проблеми със стомаха и за стимулиране дейността на надбъбречната жлеза. Смятало се е още, че изостря зрението и може да се ползва като афродизиак и като средство за по-добро кръвообръщение.

Черен ориз

Състав на черния ориз

Черният ориз неслучайно е бил сред любимите храни на древните. Всички негови полезни свойства се дължат именно на богатия му състав. Черният ориз е източник на протеини, множество полезни аминокиселини, витамин В9 и витамин Е. Той има в състава си и минерали като магнезий, цинк, фосфор, манган, каротин, фибри и др. Всъщност съдържанието на фибри в него е четири пъти повече отколкото в белия ориз. Черният ориз е с ниско съдържание на захар, а глутен в състава му отсъства напълно.

Готвене на черен ориз

Както установихме по-рано, черният ориз се употребява много често в азиатското готварство. За да се сготви добре обаче, трябва да се вземат предвид някои негови особености. Трябва да отбележим, че този вид ориз има по-твърда обвивка в сравнение с бялата разновидност, ето защо приготвянето му налага предварително накисване. След като почистите и измиете ориза, можете да го оставите във вода (която после можете да ползвате в ястието) за 7-8 часа, а след това да преминете към по-нататъшната му термична обработка.

Ако не накиснете зърнената култура, после не само ще се наложи да я варите продължително време, но съществува голям риск да се появят затруднения с храносмилането. В същото време добре накиснатият ориз се вари около 60 минути във вода (при съотношение 1:2) и след това се усвоява лесно. Сготвеният ориз се отличава с тъмновиолетов цвят, силно изразен ядков аромат и едва доловим сладникав привкус.

Друга особеност, която трябва да се има предвид при готвенето с него, е, че той обагря всеки хранителен продукт, с който се комбинира. Това негово свойство го прави предпочитан продукт от опитните кулинари. Но ако вие не търсите такъв ефект, по-добре го заменете с кафяв ориз, който не би придал по-специален нюанс на останалите съставки в специалитета.

Иначе черният ориз се влага не само в основни ястия, но в салати и гарнитури. Комбинира се с всякакви зеленчуци, а понякога и с плодове. Употребява се в различни каши, ястия с морски дарове като скариди, миди, раци, калмари и др. Много често се употребява при направата на суши.

Сварен черен ориз

Някои от тези съчетания не са особено характерни за българския вкус и дори биха ни се сторили не особено примамливи. За сметка на това съчетанието между черен ориз и кокосово мляко със сигурност може да се асоциира с добре познатото на нашенеца мляко с ориз.

Ползи от черен ориз

Черният ориз буди любопитството не само на древните медици, но и на съвременните лекари. Това става причина той да бъде обект на проучвания и в наше време. Някои от последните изследвания сочат, че черният ориз помага в превенцията срещу различни видове рак, диабет, хипертония и други сериозни заболявания. Според американски специалисти само малка част от въпросния ориз съдържа много повече полезни вещества, отколкото черните боровинки, които поддържат репутация на суперхрана.

Този вид ориз е източник на витамини и минерали, които са изключително нужни на организма ни, за да се развива правилно. Всички тези вещества са ни най-нужни през студените месеци, когато сме атакувани от всевъзможни вируси и имунната система е отслабена.

До известна степен черният ориз се смята за по-полезен от белия, тъй като в него се съдържа по-малко количество натрий. Освен това той не съдържа глутен, което пък го превръща в предпочитана храна за всички хора, отказали се от зърнени култури като жито, ечемик и ръж заради своята глутенова непоносимост.

Черният ориз е предпочитана храна и по много други причини. Той се препоръчва при проблеми с косата, включително косопад и посивяване на косъма. Според китайската медицина той подпомага дейността на черния дроб и е особено полезен за жени, които скоро са родили. Препоръчва се още при проблеми с бъбреците и храносмилателната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest