Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Днес в търговските обекти може да срещнете абсолютно всякакви разновидности маслинови продукти, маслинов пастет и какво ли още не, създадено на маслинена основа.
Вкусните маслини съдържат много витамини от групата В (главен помощник на нашия мозък и нервната ни система), витамин А (нужен за поддържане на зренето), витамин D (за здрави кости и зъби), витамин Е (защита от вредното въздействие на околната среда и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествени тумори).
Но все-пак най-важно в маслините е маслиненото масло, като съдържанието в плодовете се колебае от 50 до 80%. То е уникален продукт, много богат на ненаситени мастни киселини, които са необходими за снижаването на нивото на лошия холестерол. Съставките на това масло защитават сърдечно-съдовата система и се прилагат за профилактика на атеросклерозата.
Тъй като подобрява храносмилането и стимулира апетита, маслините често се поднасят като предястие. Добре е да се знае, че ако човек изяжда по 10 маслини дневно, ще се предпази отразвиване на гастрит и язва на стомаха.
Доказано е, че маслините неутрализират всички попаднали в организма токсични отпадъци и затова се считат идеално допълнение към всички видове алкохол.
Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.
Зехтинът тип екстра върджин е най-близък до самата маслина по отношение на полезни качества и засега е с най-богато хранително съдържание. Някои зехтини от този тип често са определяни като студено пресовани, което предполага, че извличането им е било без каквато и да било термична обработка и не са рафинирани.
Според проучване, обхванало пет европейски държави, две лъжички зехтин екстра върджин дневно могат да доведат до значителни здравословни подобрения за наистина кратко време (три седмици).
Вече много учени и диетолози препоръчват консумацията на това количество от златистата течност. Няма нужда обаче да ги приемате като лекарство, когато могат да бъдат добавени към храната за овкусяването ѝ.
Коментари