Използвайте прясно мляко, когато варите риба – от това месото ѝ ще стане много по-крехко, а лошият дъх, който имат някои речни риби като шарана или пъстървата, ще изчезне.
Преди да сготвите рибата, я накиснете за един час в мляко – стига да е прясна, а не замразена, и тази марината ще повлияе прекрасно върху месото. Само след употреба трябва да изхвърлите млякото, а не да го използвате.
Млякото поема лошия дъх на рибата и не става за приготвяне на шкембе чорба или сладкиши и кремове. Друг вариант е да сварите рибата за няколко минути в мляко и след това да я добавите в супата или ястието.
Помнете – ако варите цяла риба, водата или млякото трябва да я покриват едва наполовина, за да не се разпадне. Това трябва да стане в тенджера, похлупена с капак, на съвсем бавен огън. Иначе рибата ще се превърне в пюре.
Нарязаната на парчета риба се хвърля във вряща вода, иначе губи от полезните си вещества. Ако варите цяла риба, сложете я в тенджера, пълна със студена вода /или мляко/. В момента, в който плавниците се отделят лесно, рибата е напълно готова за консумация.
Ето и някои полезни рецепти за риба и рецепти за сосове.
Коментари