Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Формата на чашата определя бързината на напиване

Формата на чашата определя бързината на напиване

Халба бира

Бързината на пиене на бирата се определя най-вече от формата на чашата, съобщават изследователи от Alcohol Research Group Bristol. За своето изследване учените са използвали доброволци, които са минали през медицински прегледи, за да се докаже, че не страдат от алкохолизъм.

Участниците са били 160, а задачата, която им е дадена, била да изпият по 0.3 литра бира в различни по вид чаши. От своя страна, учените засичали колко точно време е нужно на участниците да пресушат всяка от чашите с пиво. Доброволците изпивали бирата по-бързо, ако се налее в чаша с неправилна форма.

Когато пивото било в обикновена халба, хората изпивали бирата с по-бавни темпове, съобщават резултатите. Обяснението на учените е, че извитата по някакъв необичаен начин чаша поражда оптическа илюзия и доброволците не могат да преценят какво е количеството в нея.

Обикновените чаши били пресушавани от участниците за 13 минути, а заоблените халби се оказвали празни след средно осем минути, обясняват специалистите.

Изследването е направено и с безалкохолни напитки, но учените установили, че видът на чашите няма връзка с изпитото количество безалкохолно. Разбира се, скоростта с която хората пият, определя и това колко бързо ще се напият – важни са също и броя на изпитите напитки, допълват учените.

Безалкохолни

В изследването е имало и психолози, чиято оценка е, че извитата чаша не дава възможност на хората да преценят къде точно е нейната среда и затова се напиват с по-бързи темпове.

Изследването е много полезно, защото забавянето на темпото на пиенето на алкохолни напитки ще има ефект не само върху отделния индивид, но и върху обществото, категорични са учените. Цялото проучване е публикувано на страниците на списанието The Huffington Post reported.

Най-много алкохол пък консумирали миньорите, показват данни на американската администрация – 18 на сто от запитаните заявили, че си пийват здраво. На второ място се нареждат американските строители, а трети са служителите в обслужващата индустрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest