На 21 май в Лондон отвори врати първото 3D заведение – ресторантът се намира в The Old Truman Brewery. Заведението ще бъде отворено само по време на конференцията 3D Printshow London, която се провежда от 21 до 23 май, а основател на това събитие е Кери Хогарт.
Идеята на новото по рода си 3D заведение е да покаже на хората какви големи възможности имат технологиите дори в областта на готварството. За отварянето на необичайното заведение е поканен майстор готвач, чиято задача е да изготви на гостите тристепенно меню за посетителите на ресторанта.
Всички ястия, които заведението предлага, са от пресни продукти, поясняват от организацията на конференцията, а всеки клиент има възможност да види презентации за приготвянето на порциите.
Идеята на Хогарт е, че революцията в храненето не е само в новите презентации, в новите гозби с различни продукти – възможно е да има и нови начини за нейното създаване. От 3D принтирането на шоколад през микроинженерните принтирания на храни се стига и до синтезиране на цели ястия, споделя основателят на събитието Хогарт.
Макаронените изделия също могат да се произвеждат на 3D принтер – италиански производители разработват идеята си и обясняват, че макароните ще са в няколко форми и скоро ще са на пазара. В края на 2014 година в Италия се проведе конкурс за 3D дизайни, а идеите на тримата победители са се превърнали в реалност на Експо Милано 2015 година.
Избраните три форми от експертното жури са роза, която разцъфва веднага във врящата вода, форма на луна и коледно дърво. Принтерът създава сложните макаронени форми пласт след пласт и за малко повече от 2 минути може да произведе четири от тях. После следва отпечатване, след което макароните се готвят веднага – за сваряването са необходими едва две минути.
Има голяма вероятност подобна 3D паста да бъде по рафтовете в супермаркетите в Италия съвсем скоро, а може би след това и по други магазини по целя свят. Всичко зависи от това как хората ще приемат тази идея.
Коментари