Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които регулират нивата на прогестерона

Храни, които регулират нивата на прогестерона

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
1461k
Храни, които регулират нивата на прогестерона
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Прогестеронът е един от най-важните женски полови хормони. Дисбалансът в нивата на този хормон разстройва сериозно тялото, като това оказва влияние върху телесното тегло, месечния цикъл, плодовитостта и дори настроението на жената.

Много е важно този дисбаланс да бъде установен след направени изследвания от специалист, защото в много случаи повишените нива на прогестерон говорят за настъпила бременност, а не непременно за сериозен здравословен проблем.

Ако нивата на прогестерон в тялото ви са под обичайните необходими дози, то вие може да подобрите ситуацията не само чрез употреба на различни видове лекарства, но и по естествен път- чрез храна. Консумацията на подходящи продукти бързо се усеща от тялото ни, то лесно усвоява така необходимите му съставки и скоро резултатите са налице.

Възползвайте се от благата, които природата ни дава и може би не след дълго изследванията ви ще се подобрят драстично.

Ето някои храни, които задължително трябва да консумирате редовно ако нивата на прогестерон в тялото ви са под нормите:

Ядки и семена;

Маслини;

Червен пипер;

Авокадо

Храни, които регулират нивата на прогестерона

Тези продукти са лесно достъпни, така че нямате оправдание да не опитате. Постарайте се да се храните пълноценно, като избягвате полуготовите храни и слагате на масата си все по-често плодове, зеленчуци и ядки.

Търсете такива продукти, за които се знае, че съдържат голямо количество витамин Е. Той също подпомага процеса на регулиране на половите хормони. Билките, употребени под формата на чай, също могат да ни бъдат полезни в случая. Потърсете корен от репей, сибирски женшен или корен от мака.

Всички изредени по-горе храни и билки няма да внесат по изкуствен път хормони в тялото ни, а просто ще ни стимулират сами да ги възпроизвеждаме в необходимите ни дози.

От друга страна прогестеронът може и да не единствената причина за хормонален дисбаланс в тялото ни. Естрогенът е другият хормон, който е също толкова важен.

Именно поради този факт трябва да се съобразим и с неговите нива в организма ни и също така с препоръчителните или забранени за консумация храни според нивата и на естрогена. Това са най-лесните начини да постигнем търсения хормонален баланс.

Ако състоянието ви го позволява и не сте принудени максимално бързо да започнете лечение с изкуствени медикаменти, препоръчителният и по-добър за тялото ви вариант е употребата или избягването на дадени храни.

Може и да съчетаете правилното хранене с подходящи лекарства, но в никакъв случай не решавайте проблема си единствено чрез прием на лекарства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest