Грелин
GhrelinGrelin

Грелин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Грелин

Много хора се подлагат на диета, за да се отърват от неприятните излишни килограми. Постоянното гладуване и хранителните ограничения обаче може да ни изиграят лоша шега и в същото време килограмите да не могат да бъдат свалени.

Главният виновник за това е хормонът на глада грелин, който се отделя в стомаха и влияе пряко върху апетита на човек. Именно този коварен хормон може никога да не позволи на човек да отслабне и в същото време постоянно да мисли за разни вкусотии.

Хормонът е открит сравнително късно – едва през 1999 година от екип японски учени. Задълбочени изследвания от страна на Дейвид Къмпингс – американски диетолог, откриват, че всъщност грелинът е истински будилник за усещането за глад. Лептинът е другият хормон, който заедно с грелина влияят на глада.

Човешкото тяло има свойството да поддържа и регулира стабилно и постоянно състояние за дълги периоди от време. По отношение на теглото тялото си има много инструменти, които влияят на апетита и го поддържат в постоянни граници по отношение на енергийния баланс. За да се качат или свалят килограми, трябва да се увеличи или намали енергийният прием.

Това съответно оказва влияние на нивата на хормоните. Ако човек свали рязко своето тегло, това ще накара тялото да реагира по свой начин и да причини редица хормонални колебания. Именно лептинът и грелинът са хормоните, които играят важната роля в регулацията на прием на храна.

Както грелинът предизвиква глада, така лептинът е хормонът, отговарящ за ситостта. Лептинът и грелинът се секретират в различни части на тялото, но благодарение на хипоталамуса комуникират с мозъка.

Функции на грелин

Грелинът се секретира от стомаха, но е възможно да се открие и в други места като яйчници, панкреас, стомашно-чревен тракт, надбъбречна кора.

Грелинът е регулатор на телесното тегло в краткосрочен аспект – когато нивата му са високи, човек е гладен, а когато се нахрани – нивата се понижават. Когато целта е понижаване на теглото, то грелинът трябва да бъде в ниски нива, за да не настъпва огладняване.

Контролиране на нивата на грелин

Приемът на храна оказва сериозен ефект върху грелина, а краткосрочните и резки диети съвсем не водят до успех в дългосрочен аспект. Ако човек иска да отслабне, той трябва да го прави с бавни темпове, за да не се получава нежеланият йо-йо ефект, който се наблюдава при рязкото отслабване. Стрес се оказва и при системно [преяждане].

Редица специалисти смятат, че за подобряването на нивата както на грелина, така и на лептина важно значение имат редовният сън и приемът на омега-3 мастни киселини.

Това се дължи на факта, че омега-3 по принцип се свързват с понижаването на глада. Липсата на сън пък води до повишаване нивата на грелина и по-ниски нива на лептин, както и смущения в обмяната на глюкозата. Редовната физическа активност също е важен фактор.

Апетит

Грелин и диета

Грелинът е хормонът, който провокира глада и неконтролираното нападане на хладилника. Той драстично се увеличава при хората на диета. Американски учени подлагат на специална диета група затлъстели хора със средно тегло 99 кг, а след 6 месеца се оказва, че нивото на грелин при тях скача преди всяко хранене с цели 25%.

След като изгладнелите доброволци спират с ограниченията, нивото на на грелина се понижило. Това на практика напълно доказва, че грелинът е основният фактор за провалянето на диетите – хората не издържат на режима и в резултат на високия грелин атакуват хладилника.

Грелинът действа абсолютно обратно на лептина, който дава сигналите за засищането. Когато в организма има достатъчно запаси с тлъстини, то произвежда повече лептин и нивото му в кръвта се повишава – човек е сит, и обратното – когато човек губи от теглото си, нивото на лептин се понижава и мозъкът казва, че тялото има нужда от повече храна, за да навакса загубите си.

При затлъстелите хора основният проблем е, че те са резистентни към действието на лептина – колкото е по-високо нивото му в кръвта им, мозъкът не усеща засищането.

При диета стомахът произвежда много повече грелин, давайки сигнал на мозъка за глад. Този сигнал напълно противоречи на цялостната идея на диетите и желанието за отслабване, защото човек изпитва мъчителен глад, на който много трудно може да устои.

В бъдеще учените смятат, че ще успеят да разберат как се потиска производството на грелина и така хората на диета да се отърват от непосилните мисли за нещо за хапване.

От всичко казано по-горе спокойно може да се обобщи, че правилното и балансирано хранене е най-добрият начин за поддържане на нормално тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес