Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как се потиска производството на грелин

Как се потиска производството на грелин

Как се потиска производството на грелин

В човешкото тяло има хормони, които отговарят за всички пунктове на метаболитните процеси, включително регулирането на апетита и теглото. Открити са няколко хормона, които влияят на апетита и развитието или предотвратяването на затлъстяването.

Съществуват четири основни такива хормона - грелин, лептин, инсулин и пептид.

За какво отговаря грелинът

Сигналите в мозъка за това, че организмът изисква храна, постъпват с помощта на грелина. Този хормон се повишава при чувство на глад. Колкото по-голяма е нуждата от храна, толкова нивата на грелина са по-високи. След хранене те рязко се понижават и грелина се заменя от друг хормон - лептин. Той отговаря за чувството на ситост.

Нива на грелин

Двата хормона се допълват взаимно. При доброто им взаимодействие такива сложни патологични промени като анорексията или затлъстяването не се наблюдават. Грелин се синтезира в стомаха и хипоталамуса.

При липса на патологични изменения нивото на грелина намалява при засищане. В резултат на това човек чувства удовлетворение, че се е нахранил и за определен период от време няма нужда от храна.

Функции на грелин

При пълните хора нивата на грелин са понижени, тъй като хормонът се стреми да нормализира функциите в тялото и да регулира теглото. При затлъстяване грелинът се повишава лесно и дава команди на мозъка, че се нуждае от храна.

Освен това грелинът влияе на удоволствието от храната. Затова пълните хора изпитват по-голямо удоволствие, когато се хранят, спрямо хората с нормално тегло. Свързан е и със зависимостта към алкохола и при високи нива на грелин нуждата от алкохол се засилва.

Как да намалим нивата на грелин

Как да намалим грелина

Заради отрицателното действие на грелина се явява необходимост нивата му да се намаляват в случаите на патологии. Те са някои добре познати ни практики:

- Разделно хранене;

- Поддържане на баланс между грелин и лептин като се храним правилно;

- Използване на продукти за потискане на апетита;

- Избягване на употребата на мазнини, вредни за организма;

- Избягване на храни, съдържащи фруктоза, защото тя провокира производството на грелин;

- Стимулиране на производството на хормони, които са негови антагонисти - като хормоните на ситостта и други.

Идеи за вкусни рецепти, които да държат грелина в норма

- печена риба, гарнирана с порция сочна салата;

- пиле със зеленчуци, от които може да изключите картофите;

- салати с месо, без купени от магазина дресинги;

- десерти без захар, които са подходящи за всяко здравословно хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest