Трудно могат да бъдат изброени кулинарните шедьоври на каталунската кухня, тъй като от цяла Испания тя е вероятно най-богата. В нея са смесени традиции, аромати и влияния от древните римляни и всички съседни държави. Усеща се и силното влияние на Франция.
Заради близостта си до морето каталунската кухня има подчертан средиземноморски характер, проявяващ се в голямото многообразие от старинни и съвременни рецепти за приготвянето на риба и морски дарове. Неслучайно Испания е най-големият потребител на риба в цяла Европа, като на особена почит се радва треската.
Както и във всички останали краища на Испания, така и каталунската кухня разчита единствено на пресните продукти и подправки и на използването на първокачествени съставки. Това е може би най-характерната черта за нея. А ето и някои от най-известните кулинарни шедьоври на Каталуния, познати навсякъде по света:
- Сосът Ел софрито, приготвен от ситно нарязан лук, чесън и домати, които се запържват и се подправят с рибен бульон или вино. Овкусява със сол, захар и черен пипер.
- Сосът Ла пикада, който се приготвя от счукани на ситно ядки, подправени с чесън и магданоз.
- Сосът Алиоли, приготвен от зехтин, чесън и сол, който е особено подходящ за приготвянето на ориз.
- Хлябът с домати, който е овкусен със зехтин и чесън и е поръсен с настърган домат.
- Сладките Панелетс, които се приготвят от жълтъци, бадеми и захар и се поръсваъ обилно с кедрови ядки.
- Виното кава, което е вид пенливо вино и макар да се произвежда в много части на Испания, се е превърнало в емблематично за Каталуния. Освен за пиене то се използва и масово в кулинарията. Сред най-добрите рецепти на Каталуния неслучайно е и задушеното пилешко месо, печено с кава.
- Колбасите Бизбе, Фует и Бутифара негра. Първият се приготвя от месни субпродукти и се подправя със сол, индийско орехче и бял пипер, вторият представлява вид черна наденица, а третият е наденица, която е изсушена и отвън е покрита с плесен.
- Каталунският крем, приготвен от прясно мляко, яйца, захар, канела и лимон. Много често се поднася като добавка към дребни сладки или сладкиши.
Коментари