Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Синтетично кюфте за бургер произведоха и изядоха в Лондон

Синтетично кюфте за бургер произведоха и изядоха в Лондон

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Изкуствен бургер

Изкуствено кюфте за бургер създадоха в лаборатория екип от холандски учени. Синтетичният продукт е разработван в продължение на 5 години и вече е изяден, информират от BBC.

Кюфтето е създадено по поръчка на компания, които искали да се разработи месо, което да е още по-вкусно, но и по-евтино за клиентите. Прототипът на кюфтето е струвал на поръчителите 215 хиляди британски лири.

Месото е направено от стволови клетки, отгледани от мускули и мастна тъкан в лаборатория.

3 месеца били необходими на учените под ръководството на Поуст, за да отгледат около 20 000 отделни мускулни влакна. Когато влакната били готови, изследователите собственоръчно направили микроразрези в тях, след което ги пресовали.

Експерти в областта на кулинарията, опитали от изкуствения бургер, отбелязали, че вкусът му е доста приятен, но хамбургерът бил прекалено сух.

Ръководителят на компанията Петер Верстрате сподели, че екипът има намерение да разработи докрай технологията на синтетичното кюфте.

Чувствам се изключително развълнуван от перспективата този продукт да се продава. Уверен съм, че когато бъде предложен като алтернатива на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични причини – заявява Верстрате пред британските медии.

Създателите на изкуственото кюфте планират до 5 години да го пуснат на пазара. Това ще даде изцяло нов тласък по добива и преработката на месо в световен мащаб.

Ако синтетичното месо се появи по рафтовете на магазините, цените на всички месни продукти драстично ще паднат, прогнозират от компанията, произвела синтетичното кюфте.

Въпреки че сега цената на килограм за подобно кюфте реално е около 300 000 долара, в бъдеще стойностите му могат да паднат до 65 долара, обещават експерти.

За сега обаче учените все още работят по усъвършенстването на технологията за производство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest